14 lipca 2017
Tortilla z wołowiną i kurkami
Zobaczyłam w sklepie kurki i naszła mnie niepohamowana ochota by je zjeść. Do tego nawinął się dobry kawałek wołowiny a w domu czekały gotowe tortille kukurydziane. Czasem robię je sama a czasem kupuję. Ponieważ to był ciężki dzień postanowiłam postawić na gotowca. Wiedziałam, że smak wewnątrz tortilli musi być wyjątkowy. I tak powstała tortilla z wołowiną i kurkami. Z cukinią i sosem kolendrowym. I tak naprawdę dużą ilością kolendry, którą uwielbiam (najbardziej w zupie pho). Sos kolendrowy zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego typu greckiego i kolendry w robocie kuchennym Panasonic MK-F800S, który niedawno opisywałam Wam tutaj.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia tortilli z wołowiną i kurkami:
- 4 tortille (u mnie kukurydziane)
- 250 gram wołowiny
- 1 mała cukinia
- 150 g kurek
- 2-3 cm imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- pół cebuli
- spory pęczek kolendry
- 150 g jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- limonka
- ostra papryczka
Sposób przyrządzenia tortilli z wołowiną i kurkami::
- Połowę kolendry blendujemy z jogurtem w misie blendera. Solimy i pieprzymy do smaku. Odstawiamy do przegryzienia się składników.
- Mięso myjemy, kroimy w paski. Cebulę siekamy, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na oleju smażymy cebulę, dodajemy mięso, sos sojowy, pokrojony w plasterki imbir, czosnek, ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki (ilość wg uznania). Smażymy 5 minut mieszając.
- Dodajemy umyte i oczyszczone kurki. Smażymy kolejne 5 minut.
- Następnie dodajemy cukinię i delikatnie dusimy aż kurki będą dobre (u mnie około 10 minut).
- Tortille podgrzewamy na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron około 30 sekund.
- Na tortilli kładziemy farsz, polewamy sosem kolendrowym, dodajemy liście kolendry, skrapiamy limonką. Całość zawijamy.
- Gotowe!