15 lipca 2017
Makaron gryczany z warzywami
Makaron gryczany z warzywami powstał najzwyczajniej w świecie z lodówkowych resztek zielonych warzyw plus ziół z naszego ogródka. Do tego imbir, makaron i sos sojowy i powstało danie, które bije niejedno wyszukane na głowę. Możecie dodać do niego swoich ulubionych przypraw: ja postawiłam na limonkę, imbir. Kocham te smaki i zapachy i uważam, że świetnie współgrają z naszym bobem, cukinią i brokułami. Zachęcam Was koniecznie do spróbowania!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia makaronu gryczanego z warzywami:
- 100 g makaronu gryczanego soba
- 200 g bobu
- 1 mała cukinia
- kilka różyczek brokuła
- 1 cm imbiru
- kilka listków mięty
- opcjonalnie: kilka listków musztardowca, garść rukoli
- łyżka soku z limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia makaronu gryczanego z warzywami::
- Bób gotujemy al dente w osolonej wodzie (u mnie około 5 minut młody, starszy 10 minut), następnie odcedzamy zimną, najlepiej lodowatą wodą (dzięki temu zachowa kolor). Obieramy.
- Makaron gotujemy, odcedzamy.
- Na patelni dusimy czosnek na oliwie z oliwek, dodajemy plasterki imbiru, pokrojoną w plasterki cukinię, brokuła i obrany bób. Dodajemy sosu sojowego. Smażymy około 3 minut na średnim ogniu.
- Następnie dodajemy ugotowanego makaronu, całość dokładnie mieszamy i smażymy około 2 minut.
- Całość posypujemy listkami mięty (jeśli macie inne zioła, które Wam smakowo pasują też je dodajcie). Mieszamy. Skrapiamy sokiem z limonki. Gotowe!