Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne makaron gryczany z warzywami

Makaron gryczany z warzywami

Makaron gryczany z warzywami powstał najzwyczajniej w świecie z lodówkowych resztek zielonych warzyw plus ziół z naszego ogródka. Do tego imbir, makaron i sos sojowy i powstało danie, które bije niejedno wyszukane na głowę. Możecie dodać do niego swoich ulubionych przypraw: ja postawiłam na limonkę, imbir. Kocham te smaki i zapachy i uważam, że świetnie współgrają z naszym bobem, cukinią i brokułami. Zachęcam Was koniecznie do spróbowania!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia makaronu gryczanego z warzywami:

  • 100 g makaronu gryczanego soba
  • 200 g bobu
  • 1 mała cukinia
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 cm imbiru
  • kilka listków mięty
  • opcjonalnie: kilka listków musztardowca, garść rukoli
  • łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia makaronu gryczanego z warzywami::

  1. Bób gotujemy al dente w osolonej wodzie (u mnie około 5 minut młody, starszy 10  minut), następnie odcedzamy zimną, najlepiej lodowatą wodą (dzięki temu zachowa kolor). Obieramy.
  2. Makaron gotujemy, odcedzamy.
  3. Na patelni dusimy czosnek na oliwie z oliwek, dodajemy plasterki imbiru, pokrojoną w plasterki cukinię, brokuła i obrany bób. Dodajemy sosu sojowego. Smażymy około 3 minut na średnim ogniu.
  4. Następnie dodajemy ugotowanego makaronu, całość dokładnie mieszamy i smażymy około 2 minut.
  5. Całość posypujemy listkami mięty (jeśli macie inne zioła, które Wam smakowo pasują też je dodajcie). Mieszamy. Skrapiamy sokiem z limonki. Gotowe!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz