Trzy przepisy pełne ziół

Ostatnio miałam fajną możliwość współpracy z moja ukochaną Baziółką. Wraz z Beaba BabyCook połączyła siły i tak powstały trzy przepisy, pełne zieleni, które rozweselą nas w tym wyjątkowym czasie.

Pulpeciki z dzikiego dorsza

Specjalnie nie użyłam jajka, całkiem nieźle się zlepaiją, możesz je też usmażyć, tutaj jednak proponuję opcję z jajkiem.

Składniki:

  • polędwica z czarnego dorsza 200 g
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta pieprzu

Sposób przyrządzania:

Wszystkie składniki mielimy w misie blendera. Formujemy kotleciki, gotujemy na parze przez 10 minut. 

Guacamole dla dzieci i dorosłych

Genialne na kanapki, jako dodatek do drugiego dnia, składnik wielu potraw. pozwólmy naszym dzieciom cieszyć się smakami i poznawać nowe.


Składniki:

  • 1 awokado
  • pęczek kolendry
  • pół małej cebulki
  • 3 łyżki soku z limonki

Sposób przyrządzenia:

Cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mielimy w misie blendera. Dla dzieci powyżej 1 r ż można użyć soli.

Pesto bazyliowe 

Do makaronu, do klusek śląskich, kopytek. jako dodatek do jajecznicy, sałatek. ogranicza cię tylko wyobraźnia

Składniki:

  • pęczek bazylii
  • 3 łyżki parmezanu a dla dzieci poniżej 8 miesiąca płatki drożdżowe
  • 1/5 szklanki oliwy z oliwek
  • mielone migdały/ orzechy pinii/ orzechy laskowe
  • szczypta pieprzu

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki mielimy w misie blendera. Dla dzieci powyżej 1 r ż można użyć soli. 

Wpis powstał we współpracy z Beaba i Baziółka.

Sprzęt Beaba BabyCook możecie kupić między innymi TUTAJ