Zupa z pora i ziemniaka

Wracamy do korzeni. Dań prostych, pożywnych. Z małej ilości składników. Zupa krem ziemniaczano- porowa powstała dzięki moim odwiedzinom na wyludnionej działce, gdzie samotnie zimowały malutkie pory. Ucieszyłam się jak dziecko i postanowiłam zrobić z nich takie danie, które ukoronuje pora. 

Składniki:

  • 1/2 szt dużego pora
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • szczypta pieprzu
  • sól po 1 r.ż.

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, Pora kroimy w krążki. Gotujemy na parze do miękkości ziemniaków. Blendujemy warzywa z przyprawami i masłem, rozcieńczamy wodą/ bulionem do uzyskania porządanej konsystencji.


Dzięki temu, że wszystko jest gotowane na parze a nie smażone możesz podać zupę dziecku +6 miesięcy. Dla starszych polecam też opcję podsmażenia ziemniaków i pora na maśle i dopiero potem gotowania na parze. Dalej postępujemy jak wyżej. 

Post powstał we współpracy z Beaba Polska.