17 marca 2020
Zupa z pora i ziemniaka
Wracamy do korzeni. Dań prostych, pożywnych. Z małej ilości składników. Zupa krem ziemniaczano-porowa powstała dzięki moim odwiedzinom na wyludnionej działce, gdzie samotnie zimowały malutkie pory. Ucieszyłam się jak dziecko i postanowiłam zrobić z nich takie danie, które ukoronuje pora.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia zupy z pora i ziemniaka:
- 1/2 dużego pora
- 4 średnie ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu
- sól po 1 r. ż.
Sposób przyrządzenia zupy z pora i ziemniaka:
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
- Pora kroimy w krążki.
- Gotujemy na parze do miękkości ziemniaków.
- Blendujemy warzywa z przyprawami i masłem, rozcieńczamy wodą/ bulionem do uzyskania porządanej konsystencji.
Dzięki temu, że wszystko jest gotowane na parze a nie smażone możesz podać zupę dziecku +6 miesięcy. Dla starszych polecam też opcję podsmażenia ziemniaków oraz pora na maśle i dopiero potem gotowania na parze. Dalej postępujemy jak wyżej.
Post powstał we współpracy z Beaba Polska.