Uszka z grzybami
Uszka do barszczu z farszem grzybowym są idealną pozycją na Wigilijny stół. Zakwas na barszcz nastawiony. W tym roku postanowiłam uszka pomrozić, żeby mieć mniej pracy przed Wigilią. Poza tym coś czuje, że uszka też będą w magiczny sposób znikały, tak jak pierniczki. Farsz zrobiłam mieszany – dodałam suszonych grzybów – prawdziwków i borowików oraz startych pieczarek. Oczywiście cebulkę. Sól i pieprz. A no i masełko. Ot tylko tyle. Reszta magii to najlepsze ciasto na pierogi. Nie wierzycie? Spróbujcie zrobić to z mojego przepisu. Te uszka z grzybami są boskie!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia uszek z grzybami:
Na farsz
- 400 g pieczarek
- 2 szklanki suszonych grzybów (u mnie podgrzybek i borowik)
- 2 duże cebule
- pieprz
- sól
- 80 g masła
Na ciasto
- 2 czubate szklanki mąki
- 200 ml wrzątku
- duża łyżka masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
Sposób przyrządzenia uszek z grzybami:
- Suszone grzyby moczymy na noc. Następnego dnia porządnie odcedzamy i mielimy w malakserze lub bardzo, bardzo drobno kroimy. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę kroimy w drobna kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy połowę masła. Dodajemy cebulkę. Smażymy do zeszklenia i delikatnego zarumienienia. Dodajemy pieczarki i grzyby. Solimy, pieprzymy. Dusimy około 30 minut co jakiś czas mieszając.
- Po tym czasie próbujemy, w razie potrzeby dosmaczamy. Dodajemy resztę masła. Podsmażamy na słabym ogniu bez przykrycia aż do momentu, gdy cały płyn wyparuje a masa będzie gęsta i dość zbita. Studzimy.
- Mąkę przesiewamy. Dodajemy miękkiego masła i żółtko. Siekamy. Dodajemy wrzątku. Energicznie i dokładnie mieszamy ciasto (ręcznie lub w mikserze), aż do uzyskania jednolitej struktury. Kulkę ciasta owijamy folią spożywczą i odkładamy na co najmniej 15 minut, najlepiej 30 minut.
- Stolnicę posypujemy mąką (nie za dużo). Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy pierwszą naprawdę cienko.
- Wycinamy nożem kwadraty około 4-5 cm bok. Na środek każdego nakładamy farsz – tak około 3/4 łyżeczki.
- Nasz kwadrat składamy na pół by powstał trójkąt.
- Teraz podnosimy trójkącik, następnie zlepiamy ramiona trójkąta owijając je wokół palca wskazującego i lekko przyciskamy, by ładnie się zlepiły (tak jakby trójkąt chciał nas przytulić i objąć;)
Uszka z grzybami gotowe!
Teraz wystarczy zagotować je w osolonej wodzie i odcedzać w momencie jak wypłyną, Możecie też je zamrozić. Najpierw na tacce, żeby się ze sobą nie stykały a potem do woreczków do mrożenia. Zapewni to nie sklejanie się uszek ze sobą.