Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Uszka do barszczu z farszem grzybowym są idealną pozycją na Wigilijny stół. Zakwas na barszcz nastawiony. W tym roku postanowiłam uszka pomrozić, żeby mieć mniej pracy przed Wigilią. Poza tym coś czuje, że uszka też będą w magiczny sposób znikały, tak jak pierniczki. Farsz zrobiłam mieszany – dodałam suszonych grzybów – prawdziwków i borowików oraz startych pieczarek. Oczywiście cebulkę. Sól i pieprz. A no i masełko. Ot tylko tyle. Reszta magii to najlepsze ciasto na pierogi. Nie wierzycie? Spróbujcie zrobić to z mojego przepisu. Te uszka z grzybami są boskie!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia uszek z grzybami:

Na farsz

  • 400 g pieczarek
  • 2 szklanki suszonych grzybów (u mnie podgrzybek i borowik)
  • 2 duże cebule
  • pieprz
  • sól
  • 80 g masła

Na ciasto

  • 2 czubate szklanki mąki
  • 200 ml wrzątku
  • duża łyżka masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Sposób przyrządzenia uszek z grzybami:

  1. Suszone grzyby moczymy na noc. Następnego dnia porządnie odcedzamy i mielimy w malakserze lub bardzo, bardzo drobno kroimy. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę kroimy w drobna kostkę.
  2. Na patelni rozpuszczamy połowę masła. Dodajemy cebulkę. Smażymy do zeszklenia i delikatnego zarumienienia. Dodajemy pieczarki i grzyby. Solimy, pieprzymy. Dusimy około 30 minut co jakiś czas mieszając.
  3. Po tym czasie próbujemy, w razie potrzeby dosmaczamy. Dodajemy resztę masła. Podsmażamy na słabym ogniu bez przykrycia aż do momentu, gdy cały płyn wyparuje a masa będzie gęsta i dość zbita. Studzimy.
  4. Mąkę przesiewamy. Dodajemy miękkiego masła i żółtko. Siekamy. Dodajemy wrzątku. Energicznie i dokładnie mieszamy ciasto (ręcznie lub w mikserze), aż do uzyskania jednolitej struktury. Kulkę ciasta owijamy folią spożywczą i odkładamy na co najmniej 15 minut, najlepiej 30 minut.
  5. Stolnicę posypujemy mąką (nie za dużo). Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy pierwszą naprawdę cienko.
  6. Wycinamy nożem kwadraty około 4-5 cm bok. Na środek każdego nakładamy farsz – tak około 3/4 łyżeczki.
  7. Nasz kwadrat składamy na pół by powstał trójkąt.
  8. Teraz podnosimy trójkącik, następnie zlepiamy ramiona trójkąta owijając je wokół palca wskazującego i lekko przyciskamy, by ładnie się zlepiły (tak jakby trójkąt chciał nas przytulić i objąć;)

Uszka z grzybami gotowe!

Teraz wystarczy zagotować je w osolonej wodzie i odcedzać w momencie jak wypłyną, Możecie też je zamrozić. Najpierw na tacce, żeby się ze sobą nie stykały a potem do woreczków do mrożenia. Zapewni to nie sklejanie się uszek ze sobą.


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz