Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem to piękna sprawa na Wigilijny stół! Prezentuje się niebywale pięknie i na pewno zrobi wrażenie na całej rodzinie. Ja użyłam do jego wykonania masy makowej, ale możecie użyć też kremu czekoladowego! Chodzi o to by krem, masa był ciemny, bo właśnie to sprawia, że gwiazda tak pięknie się prezentuje! Mimo wszystko wydaje mi się, że wersja makowa będzie bardziej świąteczna.

Poniżej oprócz opisu macie fotki, które pokazują jak krok po kroku wykonać naszą gwiazdę. A oczywiście jeśli będziecie mieć jakieś pytania co do wykonania, dawajcie znać w komentarzach! Słodkiego dnia i do roboty!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia drożdżowej gwiazdy z makiem:

  • mąka pszenna 500g
  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 40 g masła roztopionego
  • 1/5 łyżeczki soli
  • około 250 g masy makowej
  • białko do posmarowania ciasta

Sposób przyrządzenia drożdżowej gwiazdy z makiem:

  1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Rozczyn pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny się spulchnić i zacząć nieco bąbelkować.
  2. Do rozczynu dodajemy mąkę, roztopione masło, sól, cukier, żółtka. Całość dokładnie zagniatamy ręką. Masa powinna być gładka.
  3. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części. Rozwałkowujemy wszystkie na średnicę około 30 cm. Wycinamy z nich (np. za pomocą talerza) idealne koła (patrz zdjęcie).
  4. Przekładamy na papier do pieczenia pierwszy placek (nie zapomnijcie o tym, będzie Wam potem ciężko przełożyć gwiazdę na blaszkę). Następnie pierwszy placek smarujemy cienką warstwą masy makowej. Drugi placek kładziemy na pierwszym, znów smarujemy masą. Następnie kładziemy trzeci.
  5. Na środek plackowej piramidki kładziemy szklankę, lub inne naczynie pod ręką do góry dnem. Ślad jaki nam po niej zostanie będzie pomocny w tworzeniu wzoru gwiazdy – to będzie nasz środek (patrz zdjęcie poniżej).
  6. Przecinamy na 16 równych części, zaczynając od 4 równych części. Chwytamy dwa leżące obok siebie kawałki i przekręcamy oba dwa razy do ich zewnętrznej strony. Te dwa kawałki parujemy ze sobą, poprzez połączenie ich końców. Tak samo postępujemy z 7 kolejnymi parami.
  7. Ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia, smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika na 27-30 minut, 190 stopni. Pod koniec pieczenia możecie wbić patyczek żeby zobaczyć czy ciasto nie jest surowe.

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz