19 kwietnia 2017
Wołowina na ostro
To jest takie moje danie, do którego od czasu do czasu wracam. Dobra wołowina, makaron, nieco zieleniny, koniecznie aromatyczny imbir, ostra papryczka i jedziemy! Nie zaszkodzi czosnek! Mięsko marynuje w sosie sojowym, by na woku szybciej się zrobiło. Marynuje się samo, więc w międzyczasie można wyjść lub spokojnie robić inne rzeczy w domu. Koniecznie spróbujcie, bo to bardzo przyjemne danie. Szczególnie dla tych, co lubią ostre potrawy. Wołowina na ostro z pewnością spełni Wasze oczekiwania.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia wołowiny na ostro:
- 300 gram wołowiny pokrojonej w kosteczkę
- 5 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- opcjonalnie szczypta bazylii tajskiej (u mnie w proszku)
- 100 g makaronu ryżowego/ udon
- 1/3 cukinii
- cebulka dymka (zielona część)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia wołowiny na ostro::
- Imbir i czosnek siekamy, papryczkę chilli kroimy w plasterki, dodajemy do wołowiny. Całość zalewamy sosem sojowym i mieszamy. Odstawiamy na 2 -3 h do zamarynowania.
- Cukinię trzemy na tarce lub mandolinie na cienkie plasterki.
- Gotujemy makaron. Odcedzamy.
- Na rozgrzany olej w woku dodajemy marynatę wraz z mięsem. Smażymy na dość dużym ogniu ciągle mieszając około 5 -7 minut. W razie potrzeby zmniejszamy ogień. Pod koniec smażenia dodajemy cukinię. Mieszamy.
- Po zdjęciu z gazu dobrze jest wymieszać całość z makaronem na woku, tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Można jeszcze raz podgrzać na bardzo małym ogniu.
- Dekorujemy pokrojoną cebulką dymką (zielona część).
Smacznego!