Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne pieczone udko z indyka

Pieczone udko z indyka

Pieczone udko z indyka z frytkami i mizerią, to moja propozycja dla Was na obiad. Miła odmiana dla kurczaka, którego przyznam szczerze jem coraz mniej chętnie. Udka z indyka wcześniej marynowałam w mieszance przypraw, sosu sojowego i zaledwie łyżce oliwy. To spowodowało, że i tak delikatne mięso zrobiło się jeszcze bardziej kruche i soczyste. Do tego fryteczki z batatów, które zostały upieczone. I mizeria. Cudowności. To naprawdę obiad wyśmienity.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pieczonego udka z indyka:

  • 2 udka z indyka
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • pół papryczki chilli
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy

Sposób przyrządzenia pieczonego udka z indyka:

  1. Papryczkę drobno kroimy, szalotkę siekamy w piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  2. Wszystko mieszamy ze sobą, dodajemy sosu sojowego, oliwę.
  3. Umyte udka z indyka umieszczamy  w pojemniczku (najlepiej z przykrywką) zalewamy marynatą i odkładamy do lodówki na godzinę.
  4. Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 70 minut w 190 stopniach, góra dół. Ostatnie 10 minut możecie piec na funkcji termoobieg. Spowoduje to powstanie cudnej i chrupiącej skórki.
  5. Bataty robimy z tego przepisu.

Jeśli chodzi o mizerię ja używam do niej zamiast śmietany jogurtu greckiego. Lubię też machnąć tam czosnku. Ale biorąc pod uwagę, że w mięsie też jest czosnek jeśli macie życzenie, tu w mizerii możecie ten składnik pominąć.

Smacznego kochani!



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz