ZAKWASIK…czyli dlaczego pić „wodę” z kiszonek
O CO TEN HAŁAS, CZYLI CO TO SĄ PROBIOTYKI
Czemu tak często mówi się o probiotykach? Jaki maja wpływ na organizm?
Gdzie ich szukać?
- kiszonki
- napoje mleczne fermentowane (jogurty, kefiry)
Wspierają odporność długofalowo (przy regularnym spożywaniu).
Udowodniono, że kiszonki (tak właśnie kiszonki, a nie kefiry!) wspierają odbudowę flory bakteryjnej przy biegunkach spowodowanych zażywaniem antybiotyków.
- owoce i warzywa
- zakwasy (szczególnie z buraka)
- kiszonki
- ryby
- oleje roślinne (zwłaszcza olej z czarnuszki – nie jest smaczny, ale za to bardzo skuteczny)
- płatki drożdżowe
- produkty pełnoziarniste (w szczególności kasze i dawne odmiany zbóż, jak płaskurka)
- pyłek pszczeli
NOWY PRODUKT OLINI – ZAKWASIK
Dla kogo? Idealny dla dzieci, ma łagodny smak (bo został pozbawiony czosnku). Delikatnie gazowany przez naturalne procesy fermentacji. Orzeźwiający, probiotyczny i prebiotyczny. Dodatkowo w swoim składzie ma jarmuż, pietruszkę i cytrynę. W związku z tym nie jest to klasyczna wersja zakwasu z buraka.
Na stronie Olini.pl możemy przeczytać o Zakwasiku:
- może stanowić jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które powinna zawierać zbilansowana dieta
- to naturalne źródło probiotyków i prebiotyków – zdrowe jelita to mocna odporność, dobre trawienie, mniejsze ryzyko alergii
- kiszonki to wsparcie w trakcie i po antybiotykoterapii – naturalna osłona jelit i sposób na odbudowę prawidłowej flory bakteryjnej
- zakwas z buraków to świetny dodatek do diety maluchów z niedoborami żelaza
- to naturalne źródło witamin – kwas foliowy, witamina C, A i z grupy B
FERMENTACJA
To proces enzymatyczny przy udziale mikroorganizmów, który zachodzi w środowisku beztlenowym w wyniku którego uzyskiwana jest energia( jak pamiętamy ze szkoły ATP). Kiszenie- to rodzaj fermentacji, przechowywanie żywności i przedłużanie jej żywotności, który opiera się na fermentacji mlekowej (z udziałem bakterii mlekowych). Dzięki temu procesowi nie jest dopuszczone do gnicia produktu spożywczego, bo cukry znajdujące się w produkcie są zamieniane na kwas mlekowy.
MOJA OPINIA O ZAKWASIKU
W mojej opinii Zakwasik to produkt wychodzący naprzeciw oczekiwaniom rodziców chcących w sposób naturalny dbać o florę bakteryjną swoich dzieci. Wielkim plusem jest dla mnie zmniejszenie ilości soli. Świetnie, że Olini propaguje zdrowe nawyki żywieniowe. Taki szocik z zakwasu z buraków powinien być codziennym rytuałem w profilaktyce probiotycznej i walki z niedoborami żelaza (zakwas zawiera sporą ilość witaminy C, która ;pomaga przyswajać żelazo).
KOD RABATOWY
JAKO AMBASADORKA MARKI OLINI MAM DLA CIEBIE KOD RABATOWY NA WSZYTSKIE PRODUKTY W SKLEPIE ! NA HASŁO „DZIEKUJEBYLOPYSZNE” OTRZYMASZ 10% RABATU ! NA ZDROWIE !