Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

ZAKWASIK…czyli dlaczego pić „wodę” z kiszonek

O CO TEN HAŁAS, CZYLI CO TO SĄ PROBIOTYKI

Czemu tak często mówi się o probiotykach? Jaki maja wpływ na organizm?

Gdzie ich szukać?

  • kiszonki
  • napoje mleczne fermentowane (jogurty, kefiry)

Wspierają odporność długofalowo (przy regularnym spożywaniu).

Udowodniono, że kiszonki (tak właśnie kiszonki, a nie kefiry!) wspierają odbudowę flory bakteryjnej przy biegunkach spowodowanych zażywaniem antybiotyków.

  • owoce i warzywa
  • zakwasy (szczególnie z buraka)
  • kiszonki
  • ryby
  • oleje roślinne (zwłaszcza olej z czarnuszki – nie jest smaczny, ale za to bardzo skuteczny)
  • płatki drożdżowe
  • produkty pełnoziarniste (w szczególności kasze i dawne odmiany zbóż, jak płaskurka)
  • pyłek pszczeli

NOWY PRODUKT OLINI – ZAKWASIK

Dla kogo? Idealny dla dzieci, ma łagodny smak (bo został pozbawiony czosnku). Delikatnie gazowany przez naturalne procesy fermentacji. Orzeźwiający, probiotyczny i prebiotyczny. Dodatkowo w swoim składzie ma jarmuż, pietruszkę i cytrynę. W związku z tym nie jest to klasyczna wersja zakwasu z buraka.

Na stronie Olini.pl możemy przeczytać o Zakwasiku:

  • może stanowić jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które powinna zawierać zbilansowana dieta
  • to naturalne źródło probiotyków i prebiotyków – zdrowe jelita to mocna odporność, dobre trawienie, mniejsze ryzyko alergii
  • kiszonki to wsparcie w trakcie i po antybiotykoterapii – naturalna osłona jelit i sposób na odbudowę prawidłowej flory bakteryjnej
  • zakwas z buraków to świetny dodatek do diety maluchów z niedoborami żelaza
  • to naturalne źródło witamin – kwas foliowy, witamina C, A i z grupy B

FERMENTACJA

To proces enzymatyczny przy udziale mikroorganizmów, który zachodzi w środowisku beztlenowym w wyniku którego uzyskiwana jest energia( jak pamiętamy ze szkoły ATP). Kiszenie- to rodzaj fermentacji, przechowywanie żywności i przedłużanie jej żywotności, który opiera się na fermentacji mlekowej (z udziałem bakterii mlekowych). Dzięki temu procesowi nie jest dopuszczone do gnicia produktu spożywczego, bo cukry znajdujące się w produkcie są zamieniane na kwas mlekowy.

MOJA OPINIA O ZAKWASIKU

W mojej opinii Zakwasik to produkt wychodzący naprzeciw oczekiwaniom rodziców chcących w sposób naturalny dbać o florę bakteryjną swoich dzieci. Wielkim plusem jest dla mnie zmniejszenie ilości soli. Świetnie, że Olini propaguje zdrowe nawyki żywieniowe. Taki szocik z zakwasu z buraków powinien być codziennym rytuałem w profilaktyce probiotycznej i walki z niedoborami żelaza (zakwas zawiera sporą ilość witaminy C, która ;pomaga przyswajać żelazo).

KOD RABATOWY

JAKO AMBASADORKA MARKI OLINI MAM DLA CIEBIE KOD RABATOWY NA WSZYTSKIE PRODUKTY W SKLEPIE ! NA HASŁO „DZIEKUJEBYLOPYSZNE” OTRZYMASZ 10% RABATU ! NA ZDROWIE !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz