Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

ZAKWASIK…czyli dlaczego pić „wodę” z kiszonek

O CO TEN HAŁAS, CZYLI CO TO SĄ PROBIOTYKI

Czemu tak często mówi się o probiotykach? Jaki maja wpływ na organizm?

Gdzie ich szukać?

  • kiszonki
  • napoje mleczne fermentowane (jogurty, kefiry)

Wspierają odporność długofalowo (przy regularnym spożywaniu).

Udowodniono, że kiszonki (tak właśnie kiszonki, a nie kefiry!) wspierają odbudowę flory bakteryjnej przy biegunkach spowodowanych zażywaniem antybiotyków.

  • owoce i warzywa
  • zakwasy (szczególnie z buraka)
  • kiszonki
  • ryby
  • oleje roślinne (zwłaszcza olej z czarnuszki – nie jest smaczny, ale za to bardzo skuteczny)
  • płatki drożdżowe
  • produkty pełnoziarniste (w szczególności kasze i dawne odmiany zbóż, jak płaskurka)
  • pyłek pszczeli

NOWY PRODUKT OLINI – ZAKWASIK

Dla kogo? Idealny dla dzieci, ma łagodny smak (bo został pozbawiony czosnku). Delikatnie gazowany przez naturalne procesy fermentacji. Orzeźwiający, probiotyczny i prebiotyczny. Dodatkowo w swoim składzie ma jarmuż, pietruszkę i cytrynę. W związku z tym nie jest to klasyczna wersja zakwasu z buraka.

Na stronie Olini.pl możemy przeczytać o Zakwasiku:

  • może stanowić jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które powinna zawierać zbilansowana dieta
  • to naturalne źródło probiotyków i prebiotyków – zdrowe jelita to mocna odporność, dobre trawienie, mniejsze ryzyko alergii
  • kiszonki to wsparcie w trakcie i po antybiotykoterapii – naturalna osłona jelit i sposób na odbudowę prawidłowej flory bakteryjnej
  • zakwas z buraków to świetny dodatek do diety maluchów z niedoborami żelaza
  • to naturalne źródło witamin – kwas foliowy, witamina C, A i z grupy B

FERMENTACJA

To proces enzymatyczny przy udziale mikroorganizmów, który zachodzi w środowisku beztlenowym w wyniku którego uzyskiwana jest energia( jak pamiętamy ze szkoły ATP). Kiszenie- to rodzaj fermentacji, przechowywanie żywności i przedłużanie jej żywotności, który opiera się na fermentacji mlekowej (z udziałem bakterii mlekowych). Dzięki temu procesowi nie jest dopuszczone do gnicia produktu spożywczego, bo cukry znajdujące się w produkcie są zamieniane na kwas mlekowy.

MOJA OPINIA O ZAKWASIKU

W mojej opinii Zakwasik to produkt wychodzący naprzeciw oczekiwaniom rodziców chcących w sposób naturalny dbać o florę bakteryjną swoich dzieci. Wielkim plusem jest dla mnie zmniejszenie ilości soli. Świetnie, że Olini propaguje zdrowe nawyki żywieniowe. Taki szocik z zakwasu z buraków powinien być codziennym rytuałem w profilaktyce probiotycznej i walki z niedoborami żelaza (zakwas zawiera sporą ilość witaminy C, która ;pomaga przyswajać żelazo).

KOD RABATOWY

JAKO AMBASADORKA MARKI OLINI MAM DLA CIEBIE KOD RABATOWY NA WSZYTSKIE PRODUKTY W SKLEPIE ! NA HASŁO „DZIEKUJEBYLOPYSZNE” OTRZYMASZ 10% RABATU ! NA ZDROWIE !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


[mailerlite_form form_id=1]

Zostaw komentarz