Zupa z młodą kapustą
Lubię niesamowicie ten czas, kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. Jednak zawsze swoje odczekuje, bo te zupełnie pierwsze nowalijki po prostu mnie przerażają możliwością posiadania dużej ilości chemii w sobie. Zresztą przy każdym sezonie piszę do zaprzyjaźnionej Oli, która o uprawie wie wszystko i pytam jej jak tam u nich na polu bitwy. I jak jest dobrze, to ja już wiem, że mogę działać. Kupiłam ostatnio młodą kapustkę, małą wcale nie tak wyrośniętą, jak jej koleżanki na targu i koperek, bo mój dość późno zasadzony jest jeszcze mały. Do tego ultra małe marcheweczki i jedziemy. Powstała Zupa z młodej kapusty . Delikatna, wiosenno – letnia. Same miłe wspomnienia. Ja gotowałam ją na wywarze z kości (u mnie akurat jagnięce, ale może być nawet i skrzydełko kurczaka, indyka, lub co am macie pod ręką, a jak nie macie i nie chcecie to może być bez mięsa).
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia zupy z młodą kapustą:
Składniki wystarczą na 3, 4 porcje.
- porcja mięsna (u mnie kości jagnięce, może być skrzydełko z kurczaka, nóżka)
- pół główki kapusty
- kilka młodych marchewek
- pół pęczka koperku
- 2 cebule
- młody seler zarówno nać jak i korzeń
- troszkę pora
- 2 pietruszki + troszkę gałązek naci pietruszki
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia zupy z młodą kapustą:
- Do obgotowanego mięsa, ze zmienioną wodą (u mnie zawsze się po obgotowaniu wodę wymienia i płucze garnek i mięso, ale wiem, że nie wszędzie) wrzucamy obrany seler, jego nać, pora, pietruszkę z nacią, ząbek czosnku. Gotujemy wywar.
- W tym czasie kapustkę szatkujemy. Cebulkę drobno siekamy.
- Na łyżce masła dusimy cebulkę, dodajemy kapusty. Całość dusimy około 15 minut.
- Po tym czasie dodajemy drugą łyżkę masła i mieszamy.
- Po ugotowaniu wywaru (u mnie była to godzina) wrzucam obrane i przekrojone wzdłuż młode marchewki i gotuję jeszcze 15 minut (młodym marchewkom do stanu lekko miękkich wystarczą).
- Jeśli chcecie, żeby były bardzo miękkie, możecie je gotować od początku z innymi warzywami.
- Pod koniec gotowania marchewek przekładamy do garnka z wywarem kapustę, całość mieszamy, gotujemy jeszcze 5 minut.
- Koperek drobno kroimy. Możecie go wrzucić do garnka z zupą lub tak jak ja położyć na stole jeśli tak jak u mnie, nie wszyscy go lubią.
I tak zupa z młodą kapustą gotowa!
