Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne zupa z młodą kapustą

Zupa z młodą kapustą

Lubię niesamowicie ten czas, kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. Jednak zawsze swoje odczekuje, bo te zupełnie pierwsze nowalijki po prostu mnie przerażają możliwością posiadania dużej ilości chemii w sobie. Zresztą przy każdym sezonie piszę do zaprzyjaźnionej Oli, która o uprawie wie wszystko i pytam jej jak tam u nich na polu bitwy. I jak jest dobrze, to ja już wiem, że mogę działać. Kupiłam ostatnio młodą kapustkę, małą wcale nie tak wyrośniętą, jak jej koleżanki na targu i koperek, bo mój dość późno zasadzony jest jeszcze mały. Do tego ultra małe marcheweczki i jedziemy. Powstała Zupa z młodej kapusty . Delikatna, wiosenno – letnia. Same miłe wspomnienia. Ja gotowałam ją na wywarze z kości (u mnie akurat jagnięce, ale może być nawet i skrzydełko kurczaka, indyka, lub co am macie pod ręką, a jak nie macie i nie chcecie to może być bez mięsa).

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia zupy z młodą kapustą:

Składniki wystarczą na 3, 4 porcje.

  • porcja mięsna (u mnie kości jagnięce, może być skrzydełko z kurczaka, nóżka)
  • pół główki kapusty
  • kilka młodych marchewek
  • pół pęczka koperku
  • 2 cebule
  • młody seler zarówno nać jak i korzeń
  • troszkę pora
  • 2 pietruszki + troszkę gałązek naci pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

Sposób przyrządzenia zupy z młodą kapustą:

  1. Do obgotowanego mięsa, ze zmienioną wodą (u mnie zawsze się po obgotowaniu wodę wymienia i płucze garnek i mięso, ale wiem, że nie wszędzie) wrzucamy obrany seler, jego nać, pora, pietruszkę z nacią, ząbek czosnku. Gotujemy wywar.
  2. W tym czasie kapustkę szatkujemy. Cebulkę drobno siekamy.
  3. Na łyżce masła dusimy cebulkę, dodajemy kapusty. Całość dusimy około 15 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy drugą łyżkę masła i mieszamy.
  5. Po ugotowaniu wywaru (u mnie była to godzina) wrzucam obrane i przekrojone wzdłuż młode marchewki i gotuję jeszcze 15 minut (młodym marchewkom do stanu lekko miękkich wystarczą).
  6. Jeśli chcecie, żeby były bardzo miękkie, możecie je gotować od początku z innymi warzywami.
  7. Pod koniec gotowania marchewek przekładamy do garnka z wywarem kapustę, całość mieszamy, gotujemy jeszcze 5 minut.
  8. Koperek drobno kroimy. Możecie go wrzucić do garnka z zupą lub tak jak ja położyć na stole jeśli tak jak u mnie, nie wszyscy go lubią.

I tak zupa z młodą kapustą gotowa!

Dziękuję Było Pyszne zupa z młodą kapustą


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz