30 maja 2018
Sernik na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami i żelką truskawkową. Do tego na biszkoptach języczkach. W zasadzie po tym cieście wyznaczam sobie okres letni! W tym roku ten czas przyszedł wyjątkowo szybko! I bardzo pięknie! Zamiast galaretki na wierzchu ciasta postanowiłam użyć zblendowanych truskawek wymieszanych z żelatyną. Dzięki temu wyszła fantastyczna żelka truskawkowa, która posiada o wiele więcej smaku truskawek niż galaretka sklepowa. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, serdecznie ją Wam polecam!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia sernika na zimno z truskawkami:
Przepis na tortownicę 24 cm średnicy
- 1 opakowanie biszkoptów (u mnie podłużne, lukrowane)
- 700 g serka homogenizowanego
- 1 kg truskawek
- żelatyna (ilość żelatyny zależna od producenta), u mnie były to 2 łyżeczki na każde 500 ml
- cukier puder 1 łyżka
Sposób przyrządzenia sernika na zimno z truskawkami:
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Dookoła tortownicy, na zewnętrznej granicy od środka układamy truskawki, czubkami do góry, tak by utworzyły okrąg.
- Żelatynę mieszamy dokładnie z wodą (u mnie na opakowaniu miałam instrukcje 3 łyżki wody gorącej na 2 łyżki żelatyny) i odstawiamy do ostygnięcia.
- Ważne jest by wszystkie składniki, miały tą samą temperaturę (zapewni to jednolitą strukturę ciasta, bez grudek) dlatego warto wyjąć wcześniej serki homogenizowane z lodówki.
- Żelatynę dodajemy stopniowo do serków, mieszamy. Masę serową przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wkładamy na pół godziny do stężenia. Jest to konieczne, by nasza żelka truskawkowa nie wymieszała się z masą serową.
- Resztę truskawek blendujemy. Dodajemy do nich jedną łyżeczkę cukru pudru. Jeśli uważacie, że jest za kwaśno, można posłodzić więcej. Mieszamy truskawki z odpowiednią ilością rozrobionej wcześniej żelatyny.
- Znów pamiętamy o jednolitej temperaturze rozrobionej żelatyny i zblendowanych truskawek oraz proporcji ml truskawek do ilości żelatyny (znów podkreślam patrzymy na instrukcję na żelatynie).
- Masę wylewamy na tortownicę, która wcześniej trafiła do lodówki. Teraz znów chłodzimy, około 1h do 1,5h.