Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami i żelką truskawkową. Do tego na biszkoptach języczkach. W zasadzie po tym cieście wyznaczam sobie okres letni! W tym roku ten czas przyszedł wyjątkowo szybko! I bardzo pięknie! Zamiast galaretki na wierzchu ciasta postanowiłam użyć zblendowanych truskawek wymieszanych z żelatyną. Dzięki temu wyszła fantastyczna żelka truskawkowa, która posiada o wiele więcej smaku truskawek niż galaretka sklepowa. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, serdecznie ją Wam polecam!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia sernika na zimno z truskawkami:

Przepis na tortownicę 24 cm średnicy

  • 1 opakowanie biszkoptów (u mnie podłużne, lukrowane)
  • 700 g serka homogenizowanego
  • 1 kg truskawek
  • żelatyna (ilość żelatyny zależna od producenta), u mnie były to 2 łyżeczki na każde 500 ml
  • cukier puder 1 łyżka

Sposób przyrządzenia sernika na zimno z truskawkami:

  1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Dookoła tortownicy, na zewnętrznej granicy od środka układamy truskawki, czubkami do góry, tak by utworzyły okrąg.
  2. Żelatynę mieszamy dokładnie z wodą (u mnie na opakowaniu miałam instrukcje 3 łyżki wody gorącej na 2 łyżki żelatyny) i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Ważne jest by wszystkie składniki, miały tą samą temperaturę (zapewni to jednolitą strukturę ciasta, bez grudek) dlatego warto wyjąć wcześniej serki homogenizowane z lodówki.
  4. Żelatynę dodajemy stopniowo do serków, mieszamy. Masę serową przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Wkładamy na pół godziny do stężenia. Jest to konieczne, by nasza żelka truskawkowa nie wymieszała się z masą serową.
  5. Resztę truskawek blendujemy. Dodajemy do nich jedną łyżeczkę cukru pudru. Jeśli uważacie, że jest za kwaśno, można posłodzić więcej. Mieszamy truskawki z odpowiednią ilością rozrobionej wcześniej żelatyny.
  6. Znów pamiętamy o jednolitej temperaturze rozrobionej żelatyny i zblendowanych truskawek oraz proporcji ml truskawek do ilości żelatyny (znów podkreślam patrzymy na instrukcję na żelatynie). 
  7. Masę wylewamy na tortownicę, która wcześniej trafiła do lodówki. Teraz znów chłodzimy, około 1h do 1,5h.
Dziękuję Było Pyszne sernik na zimno z truskawkami


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz