Buraczana kasza jaglana ze szparagami

Co ona znów wymyśliła? Super przepis powiadam Wam. A takie powstają przez przypadek. Serio. Zostało mi troszkę wywaru buraczanego i tak pomyślałam, że kasza jaglana ucieszyłaby się bardzo jakby ją pokolorować. No smakowo też jej nie ubyło wręcz przeciwnie. Buraczana kasza jaglana ze szparagami to hicior i moje odkrycie. Wrzuciłam tam jeszcze mikro liście groszku cukrowego i czosneczek. Całość niezwykle aromatyczna. Ale sama kasza jaglana buraczana już sama w sobie stanowi piękną kompozycję smakową. Działajcie!

Składniki (na 1 głodną osobę):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • litr wywaru z buraków (mnie został po zupie, może być też koncentrat buraczany, sok z buraka)
  • 7- 8 szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie: liście mikro groszku cukrowego

Sposób przyrządzenia:

Kaszę jaglaną gotujemy w naszym buraczanym wywarze według przepisu na opakowaniu (około 10 minut pozwala na uzyskanie kaszy jaglanej al dente). Jeśli nie gotujecie kaszy w woreczku należy ją odcedzić po tym czasie. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, lekko rozgrzewamy, wrzucamy pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi, czosnek pokrojony w plasterki. Dusimy przez około 2 minuty. Dodajemy kaszy jaglanej, całość mieszamy, solimy, pieprzymy, polewamy łyżką lub dwoma oliwy z oliwek i gotowe! Buraczana kasza jaglana ze szparagami świetnie smakuje gdy dodacie do niej młode listki groszku cukrowego.

kasza_jaglana_szybkie_Danie

kasza_jaglana_szparagi_buraki

kasza_jaglana_groszek_szparag

kasza_jaglana_burak_szparag

kasza_jaglana_burak