8 grudnia 2021
EKSPRESOWE PIERNICZKI
Składniki potrzebne do przyrządzenia ekspresowych pierniczków
▪️300 g mąki
▪️50-70 g miodu
▪️1 duże jajko
▪️100 g masła
▪️1 łyżka przyprawy do piernika (ja robię mieszkankę cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździka mielonego)
▪️1 łyżeczka kakao
▪️1 łyżeczka sody oczyszczonej
▪️opcjonalnie 2 łyżki mleka
Sposób przyrządzenia ekspresowych pierniczków
Masło i miód rozpuszczamy, studzimy, dostajemy resztę składników. Ugniatamy lub wyrabiamy w mikserze/robocie planetarnym do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 6-8 mm, wykrawamy pierniczki foremkami, przekładamy na blaszkę do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach 13-15 min.

