15 grudnia 2014
Bigos babciny idealny na święta
Przepisów na bigos jest całe mnóstwo. Jeden jest najprawdziwszy, czyli staropolski. Ale ja podaję przepis na bigos robiony przez moją babcię, który uwielbiam, bo kojarzy mi się z dzieciństwem. Nie jest to taki tradycyjny bigos, jest bez dodatku śliwek czy jałowca, jednak uważam, że warto z tego przepisu skorzystać.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia bigosu babcinego idealnego na święta:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 30 dag grzybów suszonych ( można dodać część suszonych a część mrożonych z tym, że mrożonych musi być około 120 g)
- 300 g mięsa z indyka gulaszowego
- 2 kiełbasy średniej wielkości
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- liść laurowy 3 sztuki
- pieprz
- sól pół łyżeczki
- ziele angielskie 3 ziarenka
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- puszka pomidorów lub przecier pomidorowy 200 ml
Sposób przyrządzenia bigosu babcinego idealnego na święta:
- Grzyby moczymy w garnuszku z zimną wodą przez parę godzin.
- Mięso z indyka gotować w wywarze warzywnym. Po ugotowaniu pokroić na kawałki (wielkość w zależności od upodobań).
- Kapustę przepłukujemy dwa razy w wodzie i dokładnie odsączamy.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masła, cebulkę pokrojoną w kostkę, pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy. Podsmażamy do zeszklenia.
- Dodajemy pomidory i podsmażamy całość.
- Dodajemy kapustę, podwyższamy ogień, dodajemy pół szklanki wody. Gotujemy przez 10 minut.
- Zawartość patelni umieszczamy w garnku z grubym dnem i gotujemy na średnim ogniu, a na patelni na 1 łyżce oliwy podsmażamy kiełbasę przez 7 minut. Dodajemy pokrojone mięso.
- Wodę z grzybów przelewamy do garnka z kapustą a grzyby dodajemy na patelnię i podsmażamy jeszcze przez 3 minuty. Zawartość patelni przerzucamy do garnka i mieszamy. Dodajemy resztę przypraw.
- Gotujemy wszystko przez 2,5 h na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie możemy ewentualnie dodać w razie potrzeby soli i pieprzu.
Bigos jest najlepszy na drugi i trzeci dzień.