Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne sałatka z soczewicy i nowalijek

Sałatka z soczewicy i nowalijek

Uwielbiam takie szybkie i efektowne dania. Do tego dzięki soczewicy, sycące. Sałatka z soczewicy i nowalijek jest pyszna. Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 15 minut, a smak jest obłędny. Jeśli jesteście zwolennikami mięsa nic nie stoi na przeszkodzie, by do tego dania dołożyć na przykład steka.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia sałatki z soczewicy i nowalijek (2-3 osoby):

  • puszka zielonej soczewicy
  • 3-4 młode marchewki
  • 8 szparagów
  • garść groszku cukrowego
  • spora sztuka cebuli dymki
  • 6-9 listków mięty
  • dodatkowo u mnie liście młodego buraka
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka pestek słonecznika

Sposób przyrządzenia sałatki z soczewicy i nowalijek:

  1. Soczewicę odsączamy z zalewy. Marchewki gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie. Szparagi obieramy (pozbywamy się zdrewniałej części) i gotujemy 4 minuty.
  2. Wody po marchewce używamy do zagotowania przez 2 minuty maksymalnie groszku cukrowego.
  3. Marchew kroimy w niezbyt cienkie plastry. Szparagi kroimy na 3 części.
  4. Na oliwie z oliwek dusimy delikatnie pokrojoną niezbyt cienko cebulę dymkę, przez około minutę.
  5. Dodajemy soczewicę, marchew, szparagi i groszek cukrowy, słonecznik. Smażymy 3 minuty dość często mieszając. Solimy, pieprzymy.
  6. Listki mięty możemy pokroić lub poszarpać na drobniejsze kawałki. Przekładamy na talerz. Posypujemy miętą i liśćmi buraka. Smacznego!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz