20 maja 2015
Sałatka z soczewicy i nowalijek
Uwielbiam takie szybkie i efektowne dania. Do tego dzięki soczewicy, sycące. Sałatka z soczewicy i nowalijek jest pyszna. Przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 15 minut, a smak jest obłędny. Jeśli jesteście zwolennikami mięsa nic nie stoi na przeszkodzie, by do tego dania dołożyć na przykład steka.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia sałatki z soczewicy i nowalijek (2-3 osoby):
- puszka zielonej soczewicy
- 3-4 młode marchewki
- 8 szparagów
- garść groszku cukrowego
- spora sztuka cebuli dymki
- 6-9 listków mięty
- dodatkowo u mnie liście młodego buraka
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka pestek słonecznika
Sposób przyrządzenia sałatki z soczewicy i nowalijek:
- Soczewicę odsączamy z zalewy. Marchewki gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie. Szparagi obieramy (pozbywamy się zdrewniałej części) i gotujemy 4 minuty.
- Wody po marchewce używamy do zagotowania przez 2 minuty maksymalnie groszku cukrowego.
- Marchew kroimy w niezbyt cienkie plastry. Szparagi kroimy na 3 części.
- Na oliwie z oliwek dusimy delikatnie pokrojoną niezbyt cienko cebulę dymkę, przez około minutę.
- Dodajemy soczewicę, marchew, szparagi i groszek cukrowy, słonecznik. Smażymy 3 minuty dość często mieszając. Solimy, pieprzymy.
- Listki mięty możemy pokroić lub poszarpać na drobniejsze kawałki. Przekładamy na talerz. Posypujemy miętą i liśćmi buraka. Smacznego!