Boczniaki teriyaki
Idealne grzyby w zastępstwo mięsa.
Boczniak to grzyb hodowlany, więc śmiało możesz go podać od początku rozszerzania diety Twojego dziecka. Ten konkretny przepis polecam dla dorosłych i dzieci powyżej 1 roku życia a to przez zawartość sosu Teriyaki czyli soli i syropu klonowego czyli cukru.
Z czym podawać boczniaki teriyaki?
Z ryżem zamiast mięsa, z makaronem ryżowym, jako dodatek burgerów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do zup.
Składniki potrzebne do przygotowania boczniaków teriyaki
- 500 g boczniaków
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki syropu klonowego
- 4 łyżki sosu Teriyaki
- 1 cebula szalotka
- 2 ząbki cZosnku
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Sposób przyrządzenia boczniaków teriyaki
Boczniaki kroimy wzdłuż blaszek na paseczki. Cebulę kroimy w piórka a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Dodajmy czosnku i cebuli. Całość mieszamy z pokrojonymi boczniakami i odstawiamy przynamniej na 15 minut (jeśli masz taką możliwość odstaw na noc). Rozgrzewamy patelnię, przekładamy boczniaki i smażymy na dość sporym ogniu około 7-8 minut mieszając. Pod koniec tego czasu dodajmy ziarna sezamu.
