Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

Boczniaki teriyaki

Idealne grzyby w zastępstwo mięsa.

 Boczniak to grzyb hodowlany, więc śmiało możesz go podać od początku rozszerzania diety Twojego dziecka. Ten konkretny przepis polecam dla dorosłych i dzieci powyżej 1 roku życia a to przez zawartość sosu Teriyaki czyli soli i syropu klonowego czyli cukru.

Z czym podawać boczniaki teriyaki?

Z ryżem zamiast mięsa, z makaronem ryżowym, jako dodatek burgerów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do zup.

Składniki potrzebne do przygotowania boczniaków teriyaki

  • 500 g boczniaków 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 4 łyżki syropu klonowego 
  • 4 łyżki sosu Teriyaki 
  • 1 cebula szalotka 
  • 2 ząbki cZosnku
  • 2 łyżki sezamu 
  • 2 łyżki soku z pomarańczy 

Sposób przyrządzenia boczniaków teriyaki

Boczniaki kroimy wzdłuż blaszek na paseczki. Cebulę kroimy w piórka a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Dodajmy czosnku i cebuli. Całość mieszamy z pokrojonymi boczniakami i odstawiamy przynamniej na 15 minut (jeśli masz taką możliwość odstaw na noc). Rozgrzewamy patelnię, przekładamy boczniaki i smażymy na dość sporym ogniu około 7-8 minut mieszając. Pod koniec tego czasu dodajmy ziarna sezamu. 



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz