Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

Boczniaki teriyaki

Idealne grzyby w zastępstwo mięsa.

 Boczniak to grzyb hodowlany, więc śmiało możesz go podać od początku rozszerzania diety Twojego dziecka. Ten konkretny przepis polecam dla dorosłych i dzieci powyżej 1 roku życia a to przez zawartość sosu Teriyaki czyli soli i syropu klonowego czyli cukru.

Z czym podawać boczniaki teriyaki?

Z ryżem zamiast mięsa, z makaronem ryżowym, jako dodatek burgerów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do zup.

Składniki potrzebne do przygotowania boczniaków teriyaki

  • 500 g boczniaków 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 4 łyżki syropu klonowego 
  • 4 łyżki sosu Teriyaki 
  • 1 cebula szalotka 
  • 2 ząbki cZosnku
  • 2 łyżki sezamu 
  • 2 łyżki soku z pomarańczy 

Sposób przyrządzenia boczniaków teriyaki

Boczniaki kroimy wzdłuż blaszek na paseczki. Cebulę kroimy w piórka a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Dodajmy czosnku i cebuli. Całość mieszamy z pokrojonymi boczniakami i odstawiamy przynamniej na 15 minut (jeśli masz taką możliwość odstaw na noc). Rozgrzewamy patelnię, przekładamy boczniaki i smażymy na dość sporym ogniu około 7-8 minut mieszając. Pod koniec tego czasu dodajmy ziarna sezamu. 


[mailerlite_form form_id=1]

Zostaw komentarz