Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Wegańskie pączki pieczone

Wegańskie pączki pieczone

Składniki potrzebne do przygotowania wegańskich pączków pieczonych

  • 500 g mąki orkiszowej 
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru (potrzebny do procesu fermentacji drożdży, ulega rozkładowi w tym procesie) 
  • 200 ml mleka owsianego 
  • 60 ml oleju kokosowego (płynna forma) 
  • 100 g cukru pudru z erytrolu 
  • 2 łyżki sproszkowanej czarnej porzeczki (może być truskawka malina, co tam macie) 

Sposób przyrządzenia wegańskich pączków pieczonych

  1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru.
  2. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  3. Dodajemy do zaczynu mąki i oleju.
  4. Całość mieszamy, zarabiamy (ręcznie lub w robocie) do otrzymania elastycznego odrywającego się od ręki ciasta.
  5. Zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
  6. Ciasto wałkujemy (dość grubo na około 2 cm ), szklanką (mniejszą lub większą) wycinamy koła.
  7. Przekładamy koła na papier do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
  8. Pieczemy w 180 stopniach 15 minut. 
  9. Cukier puder mieszamy z 3 łyżkami gorącej wody, dodajemy sproszkowane owoce.
  10. Ostygnięte pączki moczymy od góry w lukrze. 


Uwagi do wegańskich pączków pieczonych

  • Jeśli masz ochotę na pączki z nadzieniem ciasto rozwałkuj cieniej (1cm). Na wycięte kółko dodaj łyżkę powideł, konfitury, przykryj drugim kołkiem z ciasta, delikatnie zlep brzegi i uformuj kształt pączka jeśli wymaga poprawy. 
  • Młodszym dzieciom można pominąć podawanie lukru. Podaj po prostu pączka z nadzieniem bez cukru lub bez nadzienia. 

.



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz