9 lutego 2021
Wegańskie pączki pieczone
Składniki potrzebne do przygotowania wegańskich pączków pieczonych
- 500 g mąki orkiszowej
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru (potrzebny do procesu fermentacji drożdży, ulega rozkładowi w tym procesie)
- 200 ml mleka owsianego
- 60 ml oleju kokosowego (płynna forma)
- 100 g cukru pudru z erytrolu
- 2 łyżki sproszkowanej czarnej porzeczki (może być truskawka malina, co tam macie)
Sposób przyrządzenia wegańskich pączków pieczonych
- Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Dodajemy do zaczynu mąki i oleju.
- Całość mieszamy, zarabiamy (ręcznie lub w robocie) do otrzymania elastycznego odrywającego się od ręki ciasta.
- Zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
- Ciasto wałkujemy (dość grubo na około 2 cm ), szklanką (mniejszą lub większą) wycinamy koła.
- Przekładamy koła na papier do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
- Pieczemy w 180 stopniach 15 minut.
- Cukier puder mieszamy z 3 łyżkami gorącej wody, dodajemy sproszkowane owoce.
- Ostygnięte pączki moczymy od góry w lukrze.
Uwagi do wegańskich pączków pieczonych
- Jeśli masz ochotę na pączki z nadzieniem ciasto rozwałkuj cieniej (1cm). Na wycięte kółko dodaj łyżkę powideł, konfitury, przykryj drugim kołkiem z ciasta, delikatnie zlep brzegi i uformuj kształt pączka jeśli wymaga poprawy.
- Młodszym dzieciom można pominąć podawanie lukru. Podaj po prostu pączka z nadzieniem bez cukru lub bez nadzienia.
.