27 kwietnia 2022
PIECZONA PIERŚ Z INDYKA
Składniki potrzebne do przygotowania pieczonej piersi z indyka
- 500-600 g piersi z indyka
- 4/5 ząbków czosnku
- 5 łyżeczek majeranku
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta pieprzu
- sól powyżej 1 r z
Sposób przyrządzenia pieczonej piersi z indyka
- Majeranek mieszamy z olejem, pieprzem i solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) . Pozostałe ząbki czosnku kroimy wzdłuż na 4 części.
- Umyte mięso nakłuwamy, wykładamy w nakłucie kawałki czosnku, na indyka wylewamy marynatę, dokładnie wcieramy i odstawiamy na godzinę (idealnie jest to zrobic wieczorem, wstawić do lodówki a na następny dzień na godzinę przed pieczeniem wyjąć z lodówki)
- Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką (jeśli nie masz przykrywki użyj folii aluminiowej) .
- Wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika mięso w temperaturze pokojowej i pieczemy około 65-70 minut.
- Jeśli mięso będzie dłużej w piekarniku zrobi się suche. Jemy na ciepło. Jeśli coś zostanie z obiadu możecie wykorzystać jako wędlinę do kanapek. Na zimno smakuje świetnie.