Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

PIECZONA PIERŚ Z INDYKA

Składniki potrzebne do przygotowania pieczonej piersi z indyka

  • 500-600 g piersi z indyka
  • 4/5 ząbków czosnku
  • 5 łyżeczek majeranku
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego 
  • szczypta pieprzu
  • sól powyżej 1 r z 

Sposób przyrządzenia pieczonej piersi z indyka

  1. Majeranek mieszamy z olejem, pieprzem i solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) . Pozostałe ząbki czosnku kroimy wzdłuż na 4 części. 
  2. Umyte mięso nakłuwamy, wykładamy w nakłucie kawałki czosnku, na indyka wylewamy marynatę, dokładnie wcieramy i odstawiamy na godzinę (idealnie jest to zrobic wieczorem, wstawić do lodówki a na następny dzień na godzinę przed pieczeniem wyjąć z lodówki) 
  3. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką (jeśli nie masz przykrywki użyj folii aluminiowej) .
  4. Wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika mięso w temperaturze pokojowej i pieczemy około 65-70 minut.
  5. Jeśli mięso będzie dłużej w piekarniku zrobi się suche. Jemy na ciepło. Jeśli coś zostanie z obiadu możecie wykorzystać jako wędlinę do kanapek. Na zimno smakuje świetnie.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz