13 października 2016
Brownie z burakiem
Tak, tak. Znów udziwniłam przepis na tradycyjne brownie. Co więcej, nawet na blogu nie ma przepisu na jego podstawową formę. Oczywiście w najbliższym czasie postaram się to zmienić a na razie proponuję Wam tą szałową wersję z burakiem. Dlaczego burak? Bo po upieczeniu jest mega słodki. Bo dzięki niemu możecie zmniejszyć w sposób znaczący ilość dodawanego cukru. Bo ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne! Mam Was dalej przekonywać? Chyba już nie muszę. Myślę, że Brownie z burakiem pokochacie i nie raz będzie gościć w Waszej kuchni.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia brownie z burakiem:
- 250 gram gorzkiej czekolady (najlepiej 70% lub wyżej jeśli lubicie)
- 3 jajka
- 150 g mąki
- 200 g buraków upieczonych
- 150 g cukru (jeśli buraki są bardzo słodkie może być 100 g)
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia brownie z burakiem:
- Buraki pieczemy zawinięte (każdy z osobna) przez 30 minut w temperaturze 190 stopni, góra-dół. Studzimy. Obieramy. Trzemy na tarce o najmniejszych oczkach.
- Masło roztapiamy w garnuszku. Dodajemy do niego posiekanej czekolady i mieszamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Troszkę studzimy.
- Jajka mieszamy z cukrem. Dodajemy do nich masy czekoladowej. Mieszamy (za pomocą trzepaczki ręcznej lub miksera). Dodajemy mąki, proszku do pieczenia. Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników. Dodajemy starte buraki. Mieszamy.
- Blaszkę 22×22 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, opruszamy mąką. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut. Studzimy na kratce.
Pingback:Przepisy Wielkanocne – Dziękuję Było Pyszne – blog kulinarny, przepisy BLW, dom, rodzina