Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne brownie z buraków

Brownie z burakiem

Tak, tak. Znów udziwniłam przepis na tradycyjne brownie. Co więcej, nawet na blogu nie ma przepisu na jego podstawową formę. Oczywiście w najbliższym czasie postaram się to zmienić a na razie proponuję Wam tą szałową wersję z burakiem. Dlaczego burak? Bo po upieczeniu jest mega słodki. Bo dzięki niemu możecie zmniejszyć w sposób znaczący ilość dodawanego cukru. Bo ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne! Mam Was dalej przekonywać? Chyba już nie muszę. Myślę, że Brownie z burakiem pokochacie i nie raz będzie gościć w Waszej kuchni.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia brownie z burakiem:

  • 250 gram gorzkiej czekolady (najlepiej 70% lub wyżej jeśli lubicie)
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • 200 g buraków upieczonych
  • 150 g cukru (jeśli buraki są bardzo słodkie może być 100 g)
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia brownie z burakiem:

  1. Buraki pieczemy zawinięte (każdy z osobna) przez 30 minut w temperaturze 190 stopni, góra-dół. Studzimy. Obieramy. Trzemy na tarce o najmniejszych oczkach.
  2. Masło roztapiamy w garnuszku. Dodajemy do niego posiekanej czekolady i mieszamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Troszkę studzimy.
  3. Jajka mieszamy z cukrem. Dodajemy do nich masy czekoladowej. Mieszamy (za pomocą trzepaczki ręcznej lub miksera). Dodajemy mąki, proszku do pieczenia. Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników. Dodajemy starte buraki. Mieszamy.
  4. Blaszkę 22×22 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, opruszamy mąką. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach przez 25 minut. Studzimy na kratce.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz