Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Inka warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą i Inką

Niedawno miałam okazję brać udział w warsztatach Inka, prowadzonych przez Top Chefa Sebastiana Olmę. Kawa Inka kojarzy mi się z dzieciństwem, z czasami, kiedy jeszcze prawdziwej kawy nie piłam, a jedynie udawałam dorosłą przy filiżance Inki. Do tej pory lubię do niej wracać. Od czasu do czasu wracam do kawy zbożowej, by przypomnieć sobie jej smak. Warsztaty z Inką były do tego świetną okazją, szczególnie, że marka poszerzyła swój asortyment między innymi o kawę bio, oraz kawę zbożową z orkiszem.

Na warsztatach mieliśmy możliwość przygotowania dań z przepisów Sebastiana Olmy. Po intensywnym gotowaniu, mojej grupie przypadło ciasto marchewkowe, więc poszło raz dwa. Mieliśmy szkolenie barmańskie, na którym dowiedzieliśmy się jakie napoje można przyrządzić z kawy Inki. Moim faworytem pośród dań był smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym oraz krem dodawany do ciasta, boooski!

Poniżej macie przepisy i zdjęcia wszystkich dań. A na sam koniec kilka zdjęć ze spotkania ! Można się zainspirować!

Dania z warsztatów kulinarnych

Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami

Składniki na 5 porcji:

  • dynia, 2 kg
  • sól, pieprz, cukier
  • tymianek
  • włoszczyzna, 1 pęczek
  • imbir, 100 g
  • kawa zbożowa Inka klasyczna, 100 g
  • chilli, 20 g
  • chleb tostowy
  • masło, 100 g
  • kolendra, 50 g

Sposób wykonania:

  1. Dynie pokrój na ćwiartki, dopraw solą, pieprzem, cukrem i tymiankiem.
  2. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut do temp. 170 st. C.
  3. Z włoszczyzny ugotuj wywar warzywny.
  4. Upieczoną dynię przełóż do garnka, dodaj posiekany imbir, kawę zbożową i chilli.
  5. Wszystko smaż około 10 minut i zalej gotowym wywarem warzywnym, gotuj ok. 10 minut i zmiksuj na gładką konsystencję.
  6. Grzanki pokrój w kostkę, usmaż na maśle i przełóż na papierowy ręcznik.
  7. Zupę wlej do miski, posyp grzankami i świeżymi liśćmi kolendry.
  8. GOTOWE
Inka warsztaty kulinarne

 Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym

Składniki:

  • kalafior, 1 szt.
  • olej do smażenia
  • mleko, 0,5 l
  • śmietana 36 %, 0,5 l
  • sól, pieprz
  • cukier, 100 g
  • morela suszona, 50 g
  • kawa zbożowa Inka klasyczna, 100 g
  • orzech laskowy, 150 g

Sposób wykonania:

  1. Kalafior pokrój na większe różyczki, następnie przekrój je na połówki i zostaw do smażenia.
  2. Resztę kalafiora drobno posiekaj, włóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Gdy kalafior będzie odpowiednio ugotowany, zmiksuj go na gładkiej konsystencji puree i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Wodę zagotuj z cukrem i dodaj posiekaną morelę.
  4. Syrop z morelą odstaw do ostygnięcia.
  5. Różyczki kalafiora zanurz w kawie zbożowej i smaż na oleju do uzyskania złotego koloru, przełóż do piekarnika i piecz ok. 10 minut w 170 st. C.
  6. Na talerzu wyłóż puree z kalafiora, smażonego kalafiora, kawałki moreli, po czym wszystko posyp startym orzechem laskowym.
  7. GOTOWE!
Inka warsztaty kulinarne

Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym

Składniki na 5 porcji:

  • filet łososia, 700 g
  • biała kasza gryczana, 500 g
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • kawa zbożowa Inka klasyczna, 100 g
  • masło, 50 g
  • sól, pieprz
  • cukinia, 500 g

Sposób wykonania:

  1. Łososia smaż od strony skóry, następnie przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na 10 minut do temp. 180 st. C.
  2. Białą kaszę gryczaną ugotuj w wodzie z liściem i zielem angielskim.
  3. Gdy kasza będzie miękka odlej z wody, dodaj kawę zbożową i zimne masło.
  4. Mieszaj tak długo, aż nie powstanie emulsja. Na koniec dopraw do smaku solą
    i pieprzem.
  5. Cukinię pokrój w kostkę, ugotuj w wodzie, do momentu, aż będzie miękka i odcedź.
  6. Ugotowaną cukinię wymieszaj z pesto ziołowym. Na talerzu ułóż pesto, kawałki cukinia, kaszę gryczaną i smażony filet z łososia.
  7. GOTOWE
Inka warsztaty kulinarne

 Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo-kardamonowym

Składniki:

  • olej roślinny, 450 ml
  • mąka pszenna, 400 g
  • soda, 2 łyżki
  • cukier, 550 g
  • jajka, 5 szt.
  • sól, 1 łyżka
  • cynamon w proszku, 2 łyżki
  • marchewka tarta, 520 g
  • posiekane orzechy włoskie, 150 g
  • kawa zbożowa Inka klasyczna, 150 g

Sposób wykonania:

  1. Nagrzej piekarnik do ok. 160-170 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta marchewkowego w misce, aby dobrze
    i dokładnie połączyły się, poza marchwią i orzechami.
  3. Gdy ciasto już jednolitą konsystencję, dodaj startą marchewkę, kawę zbożową
    i orzechy. Wlej ciasto do blaszki i piecz przez około 1,15 h. Sprawdź za pomocą wykałaczki drewnianej, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli wykałaczka jest czysta po wyjęciu to znaczy, że ciasto jest gotowe.
  4. Zostaw do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij.
  5. GOTOWE!

Sos waniliowo-kardamonowy do ciasta:

Składniki:

  • jajka, 5 szt.
  • cukier, 80 g
  • śmietana 36 %, 0,5 l
  • laska wanilii, 1 szt.
  • kardamon, 5 g

Sposób wykonania:

  1. Śmietanę podgrzej z wanilią i kardamonem, żółtka ubij z cukrem i stopniowo dodawaj do nich śmietanę.
  2. Całość przeżuć do rondelka i delikatnie podgrzewaj, aż masa zagęści się.
  3. GOTOWE
Inka warsztaty kulinarne

Crème brûlée z kawą Inką i pieczoną gruszką

Składniki:

  • śmietana 36 %, 450 ml
  • laska wanilii, 1 szt.
  • żółtka, 6 szt.
  • cukier, 70 g
  • kawa zbożowa, 150 g
  • cukier, 50 g
  • gruszka, 2 kg
  • przyprawa do piernika, 10 g
  • mięta

Sposób wykonania:

  1. Śmietanę podgrzej w rondelku z wanilią i kawą zbożową do momentu, aż zacznie się gotować.
  2. Żółtka ubij z cukrem, śmietanę przelej przez sitko delikatnym strumieniem i dokładnie połącz delikatnie mieszając.
  3. Płyn przelej do miseczek i wstaw w kąpieli wodnej do piekarnika na 40-50 minut do temp. 150 st. C.
  4. Po wyjęciu poczekaj, aż masa lekko zastygnie, posyp cukrem i lekko opal palnikiem.
  5. Gruszkę pokrój na mniejsze kawałki, posyp przyprawą do piernika i piecz w piecu przez 15 minut w temp 160 st. C.
  6. Kawałki gruszki ułóż na cremie i udekoruj listkami mięty.
  7. GOTOWE!
Inka warsztaty kulinarne

OTO NAPOJE KTÓRE MIELIŚMY OKAZJĘ PRZYGOTOWAĆ:

Kawa Inka z gorzkim kakao, pudrem z cynamonu, smoothie bananowym z żółtych i czerwonych bananów

Składniki / porcja na 350 ml:

  • gorzkie kakao – ok. 10-15 g
  • starty cynamon – ok. 2-5 g
  • banany żółte – ok. ½ banana
  • banany czerwone – ok. ½ banana
  • kawa zbożowa Inka klasyczna – ok. 6-10 g
  • woda lub mleko ( do zaparzenia kawy ) – ok. 200-250 ml

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzamy kawę Inka i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Cynamon dokładnie mieszamy z gorzkim kakao.
  3. Banany myjemy, obieramy ze skórek, usuwamy końcówki i rozgniatamy na jednolitą masę.
  4. Wszystkie składniki łączymy i zalewamy w szklance kawą.
  5. Według preferencji koktajl można dodatkowo podgrzać.
  6. GOTOWE

Kawa Inka z rozpuszczoną czekoladą mleczną i puree z kokosa

Składniki / porcja na 350 ml:

  • wiórki kokosowe ok. 4-10 g
  • laska wanilii – 1 sztuka
  • śmietanka 36 % – ok. 25-50 ml
  • mleko 3 % – ok. 200-250 ml
  • czekolada mleczna ¼ tabliczki
  • kawa zbożowa Inka klasyczna ok. 6-10 g

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzamy kawę zbożową Inka i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. W małym garnku podgrzewamy pół tabliczki mlecznej czekolady, dodając mleko, śmietankę, a następnie posypując laską wanilii.
  3. Na dno szklanki wrzucamy wiórki kokosowe i dodajemy rozpuszczoną, gorącą czekoladę.
  4. Całość zalewamy kawą, po czym posypujemy startymi wiórkami kokosowymi dla dekoracji.
  5. GOTOWE!

Kawa Inka z mlekiem sojowym i śmietanką, podana z kawiorem z budyniu waniliowego

Składniki:  / porcja na 350 ml

  • mleko sojowe – ok. 200-250 ml
  • śmietanka 36 % m – ok. 25- 50 ml
  • laska wanilii – 1 sztuka
  • budyń waniliowy – ok. ¼ opakowania
  • kawa zbożowa Inka klasyczna – ok. 4 – 10 g

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzamy kawę Inka i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Przyrządzamy budyń w garnuszku, po ugotowaniu wstawiamy do zamrażarki na minimum 45 minut.
  3. Do szklanki z kawą dodajemy mleko sojowe, roztartą wanilię i śmietankę. Całość energicznie mieszamy.
  4. Dodajemy kawałeczki mrożonego budyniu według uznania.
  5. GOTOWE

Kawa Inka z kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami physalis

Składniki / porcja na 350 ml:

  • pistacje łuskane – ok. 10 g
  • orzechy brazylijskie – ok. 2-5 g
  • orzechy laskowe – ok. 2-5 g
  • owoce physalis – 1 sztuka
  • kawa zbożowa Inka klasyczna 4 – 10 g
  • woda lub mleko (do zaparzenia kawy) – ok. 200-250 ml

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzamy kawę Inka i przelewamy do garnka, trzymając na małym ogniu.
  2. Orzechy wsypujemy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 2-3 minut, co jakiś czas potrząsając.
  3. Orzechy z patelni wsypujemy do moździerza i rozgniatamy.
  4. Kawę z garnka przelewamy do szklanek, a następnie posypujemy ją pyłem z orzechów i dekorujemy owocami physalis.
  5. GOTOWE!

Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego i z sokiem z aloesu

Składniki / porcja na 350 ml:

  • ziarna lnu – ok. 5 g
  • łuskany słonecznik – ok. 5-15 g
  • sok z aloesu – ok. 25 ml
  • kawa zbożowa Inka klasyczna – ok. 5-10 g
  • woda lub mleko (do zaparzenia kawy) – ok. 250-300 ml

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzamy kawę Inka i odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem na minimum 30 minut.
  2. Ziarna lnu i słonecznika rozgniatamy w moździerzu.
  3. Do szklanki wsypujemy rozgniecione ziarna i zalewamy kawą.
  4. Dodajemy – według uznania – sok z aloesu, nie mieszamy.
  5. GOTOWE!
Inka warsztaty kulinarne

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz