Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą i Inką
Niedawno miałam okazję brać udział w warsztatach Inka, prowadzonych przez Top Chefa Sebastiana Olmę. Kawa Inka kojarzy mi się z dzieciństwem, z czasami, kiedy jeszcze prawdziwej kawy nie piłam, a jedynie udawałam dorosłą przy filiżance Inki. Do tej pory lubię do niej wracać. Od czasu do czasu wracam do kawy zbożowej, by przypomnieć sobie jej smak. Warsztaty z Inką były do tego świetną okazją, szczególnie, że marka poszerzyła swój asortyment między innymi o kawę bio, oraz kawę zbożową z orkiszem.
Na warsztatach mieliśmy możliwość przygotowania dań z przepisów Sebastiana Olmy. Po intensywnym gotowaniu, mojej grupie przypadło ciasto marchewkowe, więc poszło raz dwa. Mieliśmy szkolenie barmańskie, na którym dowiedzieliśmy się jakie napoje można przyrządzić z kawy Inki. Moim faworytem pośród dań był smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym oraz krem dodawany do ciasta, boooski!
Poniżej macie przepisy i zdjęcia wszystkich dań. A na sam koniec kilka zdjęć ze spotkania ! Można się zainspirować!
Dania z warsztatów kulinarnych
Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami
Składniki na 5 porcji:
- dynia, 2 kg
- sól, pieprz, cukier
- tymianek
- włoszczyzna, 1 pęczek
- imbir, 100 g
- kawa zbożowa Inka klasyczna, 100 g
- chilli, 20 g
- chleb tostowy
- masło, 100 g
- kolendra, 50 g
Sposób wykonania:
- Dynie pokrój na ćwiartki, dopraw solą, pieprzem, cukrem i tymiankiem.
- Wstaw do piekarnika na 20-25 minut do temp. 170 st. C.
- Z włoszczyzny ugotuj wywar warzywny.
- Upieczoną dynię przełóż do garnka, dodaj posiekany imbir, kawę zbożową i chilli.
- Wszystko smaż około 10 minut i zalej gotowym wywarem warzywnym, gotuj ok. 10 minut i zmiksuj na gładką konsystencję.
- Grzanki pokrój w kostkę, usmaż na maśle i przełóż na papierowy ręcznik.
- Zupę wlej do miski, posyp grzankami i świeżymi liśćmi kolendry.
- GOTOWE

Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym
Składniki:
- kalafior, 1 szt.
- olej do smażenia
- mleko, 0,5 l
- śmietana 36 %, 0,5 l
- sól, pieprz
- cukier, 100 g
- morela suszona, 50 g
- kawa zbożowa Inka klasyczna, 100 g
- orzech laskowy, 150 g
Sposób wykonania:
- Kalafior pokrój na większe różyczki, następnie przekrój je na połówki i zostaw do smażenia.
- Resztę kalafiora drobno posiekaj, włóż do garnka, zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Gdy kalafior będzie odpowiednio ugotowany, zmiksuj go na gładkiej konsystencji puree i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wodę zagotuj z cukrem i dodaj posiekaną morelę.
- Syrop z morelą odstaw do ostygnięcia.
- Różyczki kalafiora zanurz w kawie zbożowej i smaż na oleju do uzyskania złotego koloru, przełóż do piekarnika i piecz ok. 10 minut w 170 st. C.
- Na talerzu wyłóż puree z kalafiora, smażonego kalafiora, kawałki moreli, po czym wszystko posyp startym orzechem laskowym.
- GOTOWE!

Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym
Składniki na 5 porcji:
- filet łososia, 700 g
- biała kasza gryczana, 500 g
- liść laurowy, ziele angielskie
- kawa zbożowa Inka klasyczna, 100 g
- masło, 50 g
- sól, pieprz
- cukinia, 500 g
Sposób wykonania:
- Łososia smaż od strony skóry, następnie przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na 10 minut do temp. 180 st. C.
- Białą kaszę gryczaną ugotuj w wodzie z liściem i zielem angielskim.
- Gdy kasza będzie miękka odlej z wody, dodaj kawę zbożową i zimne masło.
- Mieszaj tak długo, aż nie powstanie emulsja. Na koniec dopraw do smaku solą
i pieprzem. - Cukinię pokrój w kostkę, ugotuj w wodzie, do momentu, aż będzie miękka i odcedź.
- Ugotowaną cukinię wymieszaj z pesto ziołowym. Na talerzu ułóż pesto, kawałki cukinia, kaszę gryczaną i smażony filet z łososia.
- GOTOWE

Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo-kardamonowym
Składniki:
- olej roślinny, 450 ml
- mąka pszenna, 400 g
- soda, 2 łyżki
- cukier, 550 g
- jajka, 5 szt.
- sól, 1 łyżka
- cynamon w proszku, 2 łyżki
- marchewka tarta, 520 g
- posiekane orzechy włoskie, 150 g
- kawa zbożowa Inka klasyczna, 150 g
Sposób wykonania:
- Nagrzej piekarnik do ok. 160-170 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym.
- Wymieszaj wszystkie składniki ciasta marchewkowego w misce, aby dobrze
i dokładnie połączyły się, poza marchwią i orzechami. - Gdy ciasto już jednolitą konsystencję, dodaj startą marchewkę, kawę zbożową
i orzechy. Wlej ciasto do blaszki i piecz przez około 1,15 h. Sprawdź za pomocą wykałaczki drewnianej, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli wykałaczka jest czysta po wyjęciu to znaczy, że ciasto jest gotowe. - Zostaw do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij.
- GOTOWE!
Sos waniliowo-kardamonowy do ciasta:
Składniki:
- jajka, 5 szt.
- cukier, 80 g
- śmietana 36 %, 0,5 l
- laska wanilii, 1 szt.
- kardamon, 5 g
Sposób wykonania:
- Śmietanę podgrzej z wanilią i kardamonem, żółtka ubij z cukrem i stopniowo dodawaj do nich śmietanę.
- Całość przeżuć do rondelka i delikatnie podgrzewaj, aż masa zagęści się.
- GOTOWE

Crème brûlée z kawą Inką i pieczoną gruszką
Składniki:
- śmietana 36 %, 450 ml
- laska wanilii, 1 szt.
- żółtka, 6 szt.
- cukier, 70 g
- kawa zbożowa, 150 g
- cukier, 50 g
- gruszka, 2 kg
- przyprawa do piernika, 10 g
- mięta
Sposób wykonania:
- Śmietanę podgrzej w rondelku z wanilią i kawą zbożową do momentu, aż zacznie się gotować.
- Żółtka ubij z cukrem, śmietanę przelej przez sitko delikatnym strumieniem i dokładnie połącz delikatnie mieszając.
- Płyn przelej do miseczek i wstaw w kąpieli wodnej do piekarnika na 40-50 minut do temp. 150 st. C.
- Po wyjęciu poczekaj, aż masa lekko zastygnie, posyp cukrem i lekko opal palnikiem.
- Gruszkę pokrój na mniejsze kawałki, posyp przyprawą do piernika i piecz w piecu przez 15 minut w temp 160 st. C.
- Kawałki gruszki ułóż na cremie i udekoruj listkami mięty.
- GOTOWE!

OTO NAPOJE KTÓRE MIELIŚMY OKAZJĘ PRZYGOTOWAĆ:
Kawa Inka z gorzkim kakao, pudrem z cynamonu, smoothie bananowym z żółtych i czerwonych bananów
Składniki / porcja na 350 ml:
- gorzkie kakao – ok. 10-15 g
- starty cynamon – ok. 2-5 g
- banany żółte – ok. ½ banana
- banany czerwone – ok. ½ banana
- kawa zbożowa Inka klasyczna – ok. 6-10 g
- woda lub mleko ( do zaparzenia kawy ) – ok. 200-250 ml
Sposób przygotowania:
- Zaparzamy kawę Inka i odstawiamy do ostygnięcia.
- Cynamon dokładnie mieszamy z gorzkim kakao.
- Banany myjemy, obieramy ze skórek, usuwamy końcówki i rozgniatamy na jednolitą masę.
- Wszystkie składniki łączymy i zalewamy w szklance kawą.
- Według preferencji koktajl można dodatkowo podgrzać.
- GOTOWE
Kawa Inka z rozpuszczoną czekoladą mleczną i puree z kokosa
Składniki / porcja na 350 ml:
- wiórki kokosowe ok. 4-10 g
- laska wanilii – 1 sztuka
- śmietanka 36 % – ok. 25-50 ml
- mleko 3 % – ok. 200-250 ml
- czekolada mleczna ¼ tabliczki
- kawa zbożowa Inka klasyczna ok. 6-10 g
Sposób przygotowania:
- Zaparzamy kawę zbożową Inka i odstawiamy do ostygnięcia.
- W małym garnku podgrzewamy pół tabliczki mlecznej czekolady, dodając mleko, śmietankę, a następnie posypując laską wanilii.
- Na dno szklanki wrzucamy wiórki kokosowe i dodajemy rozpuszczoną, gorącą czekoladę.
- Całość zalewamy kawą, po czym posypujemy startymi wiórkami kokosowymi dla dekoracji.
- GOTOWE!
Kawa Inka z mlekiem sojowym i śmietanką, podana z kawiorem z budyniu waniliowego
Składniki: / porcja na 350 ml
- mleko sojowe – ok. 200-250 ml
- śmietanka 36 % m – ok. 25- 50 ml
- laska wanilii – 1 sztuka
- budyń waniliowy – ok. ¼ opakowania
- kawa zbożowa Inka klasyczna – ok. 4 – 10 g
Sposób przygotowania:
- Zaparzamy kawę Inka i odstawiamy do ostygnięcia.
- Przyrządzamy budyń w garnuszku, po ugotowaniu wstawiamy do zamrażarki na minimum 45 minut.
- Do szklanki z kawą dodajemy mleko sojowe, roztartą wanilię i śmietankę. Całość energicznie mieszamy.
- Dodajemy kawałeczki mrożonego budyniu według uznania.
- GOTOWE
Kawa Inka z kruszonką z pistacji, orzechów brazylijskich i orzechów laskowych, udekorowana owocami physalis
Składniki / porcja na 350 ml:
- pistacje łuskane – ok. 10 g
- orzechy brazylijskie – ok. 2-5 g
- orzechy laskowe – ok. 2-5 g
- owoce physalis – 1 sztuka
- kawa zbożowa Inka klasyczna 4 – 10 g
- woda lub mleko (do zaparzenia kawy) – ok. 200-250 ml
Sposób przygotowania:
- Zaparzamy kawę Inka i przelewamy do garnka, trzymając na małym ogniu.
- Orzechy wsypujemy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 2-3 minut, co jakiś czas potrząsając.
- Orzechy z patelni wsypujemy do moździerza i rozgniatamy.
- Kawę z garnka przelewamy do szklanek, a następnie posypujemy ją pyłem z orzechów i dekorujemy owocami physalis.
- GOTOWE!
Kawa Inka z wywarem z ziaren mielonego lnu, słonecznika łuskanego i z sokiem z aloesu
Składniki / porcja na 350 ml:
- ziarna lnu – ok. 5 g
- łuskany słonecznik – ok. 5-15 g
- sok z aloesu – ok. 25 ml
- kawa zbożowa Inka klasyczna – ok. 5-10 g
- woda lub mleko (do zaparzenia kawy) – ok. 250-300 ml
Sposób przygotowania:
- Zaparzamy kawę Inka i odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem na minimum 30 minut.
- Ziarna lnu i słonecznika rozgniatamy w moździerzu.
- Do szklanki wsypujemy rozgniecione ziarna i zalewamy kawą.
- Dodajemy – według uznania – sok z aloesu, nie mieszamy.
- GOTOWE!
