Buraczana owsianka
Buraczana owsianka! Brzmi dla Was dziwnie? Niepotrzebnie! Tak naprawdę to kolejna alternatywa dla zwykłej, tradycyjnej owsianki. Ta wersja świetnie, naprawdę świetnie sprawdzi się w upalne dni, kiedy fajnie zjeść na śniadanie coś pożywnego i pełnowartościowego a niekoniecznie chcemy żeby ten posiłek był gorący. Bazą są płatki owsiane i burak, plus owoce jakie lubicie. Ja zawsze daję banana, naturalna słodycz. Często oprócz niego nic słodkiego już nie daje, choć jeśli mam ochotę na słodszą wersję całość podlewam syropem klonowy/ z agawy. Taką owsiankę fajnie zrobić w blenderze, który przerobi płatki i owoce w aksamitną strukturę. W takiej formie owsiankę pokochają Ci, którzy jej nie znoszą, bo prawda jest taka, że nawet niekoniecznie będą wiedzieli, że to właśnie owsiankę jedzą. Do wykonania przepisu użyłam Blendera Panasonic MX- ZX1800.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia buraczanej owsianki (na 2 porcje):
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 młode, średniej wielkości buraczki, surowe, pokrojone w plasterki
- banan (dojrzały)
- kilka truskawek
- opcjonalnie : syrop klonowy/ syrop z agawy
Sposób przyrządzenia buraczanej owsianki:
- Najprościej jak się da. Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy. Gotowe!
- Po połączeniu składników sprawdźcie smak, jeśli uważacie, że owsiankę trzeba osłodzić, dodajcie odrobinę syropu i jeszcze raz na kilka sekund wymieszajcie.