Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne buraczana owsianka

Buraczana owsianka

Buraczana owsianka! Brzmi dla Was dziwnie? Niepotrzebnie! Tak naprawdę to kolejna alternatywa dla zwykłej, tradycyjnej owsianki. Ta wersja świetnie, naprawdę świetnie sprawdzi się w upalne dni, kiedy fajnie zjeść na śniadanie coś pożywnego i pełnowartościowego a niekoniecznie chcemy żeby ten posiłek był gorący. Bazą są płatki owsiane i burak, plus owoce jakie lubicie. Ja zawsze daję banana, naturalna słodycz. Często oprócz niego nic słodkiego już nie daje, choć jeśli mam ochotę na słodszą wersję całość podlewam syropem klonowy/ z agawy. Taką owsiankę fajnie zrobić w blenderze, który przerobi płatki i owoce w aksamitną strukturę. W takiej formie owsiankę pokochają Ci, którzy jej nie znoszą, bo prawda jest taka, że nawet niekoniecznie będą wiedzieli, że to właśnie owsiankę jedzą. Do wykonania przepisu użyłam Blendera Panasonic MX- ZX1800.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia buraczanej owsianki (na 2 porcje):

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 2 młode, średniej wielkości  buraczki, surowe, pokrojone w plasterki
  • banan (dojrzały)
  • kilka truskawek
  • opcjonalnie : syrop klonowy/ syrop z agawy

Sposób przyrządzenia buraczanej owsianki:

  1. Najprościej jak się da. Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy. Gotowe!
  2. Po połączeniu składników sprawdźcie smak, jeśli uważacie, że owsiankę trzeba osłodzić, dodajcie odrobinę syropu i jeszcze raz na kilka sekund wymieszajcie.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz