5 stycznia 2019
Carbonara
Carbonara. Nie taka prawdziwa włoska, od razu uprzedzam! Ta włoska jest bez śmietany i zamiast naszego boczku jest ichniejsza pancetta lub podgardle! No ale czy to znaczy, że nie można nazwać mojej carbonarą, skoro cały świat nazywa wegański smalczyk smalcem?! Ja się pytam? A tak serio, spróbujcie tego przepisu. Wyjdzie pyszna. Warunek jeden, kiedy na patelnię wylejecie masę jajeczną musicie mieć zmniejszony ogień, oraz intensywnie mieszajcie. Cały czas. Bo inaczej zrobi się Wam jajecznica. Reszta musi się udać!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia carbonary:
- makaron świeży 100 g (kupuję w Lidlu)
- 3 żółtka
- boczek 250 g
- 250 g śmietanki 30% słodkiej
- 1 spora cebulka
- 2 małe ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- parmezan 3-4 łyżki plus do posypania na talerzu
Sposób przyrządzenia carbonary:
- Wytapiamy i smażymy boczek. Wysmażony boczek przekładamy do miski, na tłuszczu z patelni dusimy cebulkę z czosnkiem.
- W miseczce mieszamy 200 g śmietanki z 3 żółtkami i 3-4 łyżkami czubatymi startego parmezanu.
- Boczek przekładamy do patelni, zalewamy odrobiną śmietany (50 ml dla zahartowania), zmniejszamy ogień. Solimy, pieprzymy.
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
- Masę jajeczną przelewamy na patelnię, mieszamy intensywnie aż do zgęstnienia sosu.
- Odcedzony makaron przekładamy do sosu, mieszamy i gotowe!
- Na koniec całość posypujemy parmezanem.