Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne indyk w sosie teriyaki

Indyk w sosie teriyaki z ryżem

Lubię takie aromatyczne dania obiadowe z nutką orientalną. Jeśli oprócz tego nie zajmują pół dnia stania przy garach, odkąd jest z nami maluszek, szybką kuchnię cenię jeszcze bardziej. Całe danie swobodnie zrobicie w około 15 minut plus 15 minut na odstawienie mięsa w marynacie (wcześniej). Tak naprawdę zamarynować mięso możecie dzień wcześniej czy o poranku, w jakimś wolnym momencie dnia i spokojnie może sobie czekać i przechodzić smakami. Polecam Wam podać to danie właśnie z groszkiem cukrowym, który nadaje fajnej lekkości i świeżości, szczególnie, że poddaje go tylko lekkiej i szybkiej obróbce!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia indyka w sosie teriyaki z ryżem:

  • 100 g ryżu u mnie paraboiled
  • 250g piersi z indyka
  • 5 łyżek sosu Teriyaki
  • 1 cebula średnia
  • ząbek czosnku
  • 100 g groszku cukrowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • czarny lub jasny sezam około 1 łyżki

Sposób przyrządzenia indyka w sosie teriyaki z ryżem:

  1. Mięso pokroić w kostkę 2-3 cm grubości.
  2. Wymieszać je w miseczce z sosem Teriyaki, posiekaną w piórka cebulą i posiekanym czosnkiem oraz 2 łyżkami oleju. Odstawić na 15 minut.
  3. Gotujemy ryż.
  4. Na patelni podsmażamy mięso około 6 minut co jakiś czas mieszając.
  5. Dodajemy odrobinę soli, pieprz, sezam. Mieszamy.
  6. Dodajemy 3/4 szklanki wody wymieszane z jedną łyżką mąki ryżowej. Mieszamy i dusimy 3-4 minuty.
  7. Dodajemy groszku cukrowego. Dusimy około minuty.
  8. Podajemy z ryżem.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz