6 stycznia 2019
Indyk w sosie teriyaki z ryżem
Lubię takie aromatyczne dania obiadowe z nutką orientalną. Jeśli oprócz tego nie zajmują pół dnia stania przy garach, odkąd jest z nami maluszek, szybką kuchnię cenię jeszcze bardziej. Całe danie swobodnie zrobicie w około 15 minut plus 15 minut na odstawienie mięsa w marynacie (wcześniej). Tak naprawdę zamarynować mięso możecie dzień wcześniej czy o poranku, w jakimś wolnym momencie dnia i spokojnie może sobie czekać i przechodzić smakami. Polecam Wam podać to danie właśnie z groszkiem cukrowym, który nadaje fajnej lekkości i świeżości, szczególnie, że poddaje go tylko lekkiej i szybkiej obróbce!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia indyka w sosie teriyaki z ryżem:
- 100 g ryżu u mnie paraboiled
- 250g piersi z indyka
- 5 łyżek sosu Teriyaki
- 1 cebula średnia
- ząbek czosnku
- 100 g groszku cukrowego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżka mąki ryżowej
- czarny lub jasny sezam około 1 łyżki
Sposób przyrządzenia indyka w sosie teriyaki z ryżem:
- Mięso pokroić w kostkę 2-3 cm grubości.
- Wymieszać je w miseczce z sosem Teriyaki, posiekaną w piórka cebulą i posiekanym czosnkiem oraz 2 łyżkami oleju. Odstawić na 15 minut.
- Gotujemy ryż.
- Na patelni podsmażamy mięso około 6 minut co jakiś czas mieszając.
- Dodajemy odrobinę soli, pieprz, sezam. Mieszamy.
- Dodajemy 3/4 szklanki wody wymieszane z jedną łyżką mąki ryżowej. Mieszamy i dusimy 3-4 minuty.
- Dodajemy groszku cukrowego. Dusimy około minuty.
- Podajemy z ryżem.