21 lipca 2017
Chleb pszenny na drożdżach
Nie od dziś wiadomo, że najlepszy chlebuś to ten, który samemu zrobisz. I właśnie dlatego mój mąż namawiał mnie, żebym w końcu zrobiła mu zwykły, 100% pszenny chleb a nie jakieś tam moje na zakwasie żytnie cuda. Noo i wyprosił chleb pszenny na drożdżach powstał co prawda dzięki temu, że zrobiłam go w testowanej przeze mnie, bardzo pomocnej maszynie do wypieku chleba Panasonic. Jednak potem robiłam go też w zwykłym piekarniku. Łapcie więc przepis i przemyślcie sprawę! Może i Wy zrobicie komuś w domku radość takim wypiekiem!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia chleba pszennego na drożdżach (na mały chlebek):
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 20 g miękkiego masła
- 280 ml wody letniej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
Sposób przyrządzenia chleba pszennego na drożdżach:
- Wszystkie suche składniki ze sobą mieszamy.
- Dodajemy letniej wody i masła i porządnie wyrabiamy ciasto. Możemy je zamiast ręcznie wyrobić w robocie z odpowiednią końcówką.
- Wyrobione ciasto powinno bez problemu odchodzić od ręki. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Ponownie wyrabiamy.
- Wkładamy do formy. U mnie keksówka 30 x 10 cm. Odstawiamy na 30 minut.
- Następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 45 minut.
W maszynie do wypiekania chleba Panasonic postępujemy zgodnie z instrukcją: program 1 lub 2.