Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne chleb na drożdżach

Chleb pszenny na drożdżach

Nie od dziś wiadomo, że najlepszy chlebuś to ten, który samemu zrobisz. I właśnie dlatego mój mąż namawiał mnie, żebym w końcu zrobiła mu zwykły, 100% pszenny chleb a nie jakieś tam moje na zakwasie żytnie cuda. Noo i wyprosił chleb pszenny na drożdżach powstał co prawda dzięki temu, że zrobiłam go w testowanej przeze mnie, bardzo pomocnej maszynie do wypieku chleba Panasonic. Jednak potem robiłam go też w zwykłym piekarniku. Łapcie więc przepis i przemyślcie sprawę! Może i Wy zrobicie komuś w domku radość takim wypiekiem!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia chleba pszennego na drożdżach (na mały chlebek):

  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g miękkiego masła
  • 280 ml wody letniej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży

Sposób przyrządzenia chleba pszennego na drożdżach:

  1. Wszystkie suche składniki ze sobą mieszamy.
  2. Dodajemy letniej wody i masła i porządnie wyrabiamy ciasto. Możemy je zamiast ręcznie wyrobić w robocie z odpowiednią końcówką.
  3. Wyrobione ciasto powinno bez problemu odchodzić od ręki. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Ponownie wyrabiamy.
  4. Wkładamy do formy. U mnie keksówka 30 x 10 cm. Odstawiamy na 30 minut.
  5. Następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku  w temperaturze 220 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 45 minut.

W maszynie do wypiekania chleba Panasonic postępujemy zgodnie z instrukcją: program 1 lub 2.

EXPERIENCEFRESH #KLUBPANASONIC


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz