18 lipca 2017
Ciasto czekoladowe z awokado
Ciasto czekoladowe z awokado! To wymyśliła! A no troszkę podpatrzyłam na profilu facebookowym Goodful, więc nie tak sama wymyśliłam, ale oczywiście przepis po swojemu przerobiłam. Lubie takie szybkie inspiracje, szczególnie jeśli po drodze okazuje się, że można odjąć troszkę cukru a odżywczo nie jemy samych pustych kalorii. Dlatego ciasto z awokado mega mnie zainteresowało. Do wymieszania składników użyłam robota kuchennego Panasonic MK-F800S, o którym poczytacie tutaj.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ciasta czekoladowego z awokado:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- pół dojrzałego banana
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- spora garść orzechów
Sposób przyrządzenia ciasta czekoladowego z awokado:
- W kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę.
- Obrane awokado, banana, miód, sok z cytryny i jajka blendujemy.
- Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. Ostudzoną czekoladę dodajemy do masy. Mieszamy.
- Następnie do masy dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Masę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie obustronnie sylikonowy) – moja okrągła o średnicy 24 cm. Wylewamy ciasto. Na wierzch kładziemy orzechy.
- Pieczemy w 175 stopniach 25-30 minut.
#KLUBPANASONIC #EXPERIENCEFRESH
Niebawem na blogu więcej przepisów z awokado, bądźcie więc czujni. Postaram się Was zaskoczyć!