20 lipca 2018
Chlebek bananowo – kokosowy
Tak uczciwie! Miał być bananowy z orzechami, ale orzechów było za mało, a wiórek kokosowych i oleju kokosowego tyle, że dla wojska by starczyło, więc zmieniłam zdanie w trakcie jego przyrządzania! Lubię ten chlebek bardzo, nie dodaję do niego dodatkowego cukru i przyznam, że to jest jedyna słodycz jaką w ciąży toleruję. Więc robię od czasu do czasu. Do kawki. Wam też polecam, bo chlebek bananowo – kokosowy jest naprawdę przedni!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia chlebka bananowo-kokosowego:
- szklanka mąki pszennej
- pół szklanki wiórek kokosowych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 5 dojrzałych bananów (mocno dojrzałe)
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1 jajko
- 2 garści orzechów włoskich lub pekan
Sposób przyrządzenia chlebka bananowo-kokosowego:
- Do miski wrzucamy wszystkie mokre składniki: jajko, olej i banany pokrojone w plasterki. Blendujemy.
- Do powstałej papki dodajemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodką.
- Na koniec wrzucamy lekko rozdrobnione orzechy i wiórki. Wszystko mieszamy łyżką do momentu, aż składniki się połączą.
- Blaszkę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, natłuszczamy, opruszamy mąką i przekładamy ciasto.
- Na wierzchu możecie ułożyć orzechy.
- Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około godziny.
P.S. Jeśli nie masz blendera wystarczy zacząć ciasto od rozgniecenia widelcem bananów, potem postępujemy tak samo! Wychodzi równie pyszne!