Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne chlebek bananowo-kokosowy

Chlebek bananowo – kokosowy

Tak uczciwie! Miał być bananowy z orzechami, ale orzechów było za mało, a wiórek kokosowych i oleju kokosowego tyle, że dla wojska by starczyło, więc zmieniłam zdanie w trakcie jego przyrządzania! Lubię ten chlebek bardzo, nie dodaję do niego dodatkowego cukru i przyznam, że to jest jedyna słodycz jaką w ciąży toleruję. Więc robię od czasu do czasu. Do kawki. Wam też polecam, bo chlebek bananowo – kokosowy jest naprawdę przedni!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia chlebka bananowo-kokosowego:

  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 5 dojrzałych bananów (mocno dojrzałe)
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 2 garści orzechów włoskich lub pekan

Sposób przyrządzenia chlebka bananowo-kokosowego:

  1. Do miski wrzucamy wszystkie mokre składniki: jajko, olej i banany pokrojone w plasterki. Blendujemy.
  2. Do powstałej papki dodajemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodką. 
  3. Na koniec wrzucamy lekko rozdrobnione orzechy i wiórki. Wszystko mieszamy łyżką do momentu, aż składniki się połączą.
  4. Blaszkę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, natłuszczamy, opruszamy mąką i przekładamy ciasto.
  5. Na wierzchu możecie ułożyć orzechy.
  6. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około godziny.

P.S. Jeśli nie masz blendera wystarczy zacząć ciasto od rozgniecenia widelcem bananów, potem postępujemy tak samo! Wychodzi równie pyszne!



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz