6 lipca 2018
Pierogi z jagodami
Jest lato, są jagody to i raz na rok muszą być pierogi. Pierogi kocham i uwielbiam dzięki mojej babci, która w moich oczach jest ich mistrzynią i może głupio przyznać, ale do tej pory odwiedzając nas przywozi pakę zamrożonych pierogów „na gorsze chwile”. I powiem Wam, że zawsze jak robię pierogi myślę właśnie o niej! I wiem, że już zawsze tak będzie! Dziś wersja letnia – łapcie przepis na pierogi z jagodami.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pierogi z jagodami:
- 400 g mąki
- 200 ml gorącej wody (u mnie 150 ml wrzątku wymieszane z 50 ml letniej wody)
- łyżka masła
- jedno żółtko
- na nadzienie: jagody około 500 g
- cukier
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia pierogów z jagodami:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkiego masła, żółtko. Siekamy.
- Dodajemy gorącej wody i energicznie mieszamy do połączenia składników.
- Jeśli uważacie, że ciasto nazbyt się lepi, podsypcie je mąką. Ciasto wyrabiamy długo, do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Ciasto nie powinno być zbite.
- Po wyrobieniu dzielimy je na mniejsze części, które wałkujemy i wycinamy kubeczkiem okręgi na nasze pierogi.
- Grubość ciasta około 2 mm (zbyt cienkie będzie się rozpadało, zbyt grube będzie zagłuszało farsz).
- Jagody myjemy, na durszlaku odcedzamy.
- Teraz bierzemy jeden kawałek ciasta, wkładamy na niego łyżkę jagód, (u mnie jest ich dość dużo, bo lubię pierogi „wypchane”.
- Posypuje cukrem i zlepiam ostrożnie ranty ciasta. Jeśli nie umiecie pleść wzorków wystarczy zlepić ciasto przy użyciu widelca.
- Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, wrzucamy do garnka po jej zagotowaniu i gotujemy około 2-3 minut do wypłynięcia pierogów na wierzch. Pamiętajcie aby nie wrzucić zbyt dużo pierogów na raz, bo będą się Wam rozlatywały.