20 lipca 2018
Makaron z indykiem w sosie śmietanowo – serowym
Co to było za danie! Serio! Po pierwsze robisz je dość szybko, więc w upalne (zresztą w deszczowe też) dni, kiedy nie masz ochoty ślęczeć przy grach a jednak coś dobrego by się zjadło jest całkiem spoko! Mój makaron jest świeży, wymaga tylko 2-3 minut ugotowania i polecam Wam serdecznie takie, bo to o wiele smaczniejsza opcja niż tradycyjnie przez nas używany.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia makaronu z indykiem w sosie śmietanowo-serowym:
- mielone z indyka 400 g
- 250 g makaronu świeżego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebulki małe
- śmietana 30% 100 ml
- ser pleśniowy typu brie 1 opakowanie
- mała żółta cukinia
- oliwa
- sól
- pieprz
- gałka mielona
- szczypta cynamonu
- świeża bazylia
- łyżka masła
- parmezan
Sposób przyrządzenia makaronu z indykiem w sosie śmietanowo-serowym:
- Pokrojoną w piórka cebulę i czosnek dusimy na oliwie.
- Dodajemy mięso, smażymy trzy minuty.
- Dodajemy pokrojonej w plasterki cukinii, solimy, pieprzymy, dodajemy listów bazylii, szczyptę cynamonu i gałki.
- Mieszamy i smażymy trzy minuty.
- Ogień zmniejszamy do minimum, wlewamy śmietanę, mieszamy.
- Dodajemy środek sera pleśniowego (bez skóry) i mieszamy.
- Ugotowany makaron dodajemy do sosu, całość dusimy minutę.
- Podajemy ze świeżą bazylią i parmezanem.