Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Chlebek batatowy

Chlebek batatowy

Chlebek batatowy (nie mylić z bananowym) jest nieco wytrawniejszy, dzięki przyprawom korzennym, które nadają mu naprawdę wyjątkowy smak. Ważne żeby bataty, po ugotowaniu, były zblendowane na gładkie puree. Ja zjadłam ciacho do kawy, Kuba raz zjadł je z owocami, a raz z hummusem. Moim zdaniem jest mocno uniwersalne.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia chlebka batatowego:

  • 3/4 szklanki puree z batatów 
  • 1 czubata szklanka mąki (u nas orkiszowa jasna) 
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/4 szklanki oleju (u nas był rzepakowy)

Sposób przyrządzenia chlebka batatowego:

  1. Mokre składniki mieszamy ze sobą.
  2. Oddzielnie mieszamy suche składniki, a następnie łączymy je z mokrymi.
  3. Pieczemy 45-50 minut (do suchego patyczka) w 190 stopniach (piekarnik z opcją góra-dół).
  4. Porcja z przepisu wystarcza na foremkę 15 x10 cm w podstawie i 7 cm wysokości.
Chleb z batatów


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz