CHLEBEK BATATOWY

Chlebek batatowy (nie mylić z bananowym) wytrawniejszy nieco w smaku, dzięki przyprawom korzennym naprawdę wyjątkowy. Ważne żeby bataty, po ugotowaniu, były zblendowane na gładkie puree.  Ja zjadłam ciacho do kawy, Kuba raz zjadł je z owocami raz z hummusem. Moim zdaniem jest mocno uniwersalne.


SKŁADNIKI: 


✔️3/4 szklanki puree z batatów 
✔️1 czubata szklanka mąki (u nas orkisz jasny) 
✔️1 jajko 
✔️1/2 łyżeczki sody 
✔️1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
✔️3/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 
✔️1/2 łyżeczki gałki muszkatolowej 
✔️1/4 szklanki oleju (u nas był rzepakowy) 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mokre składniki mieszamy ze sobą, suche mieszamy ze sobą i potem łączymy mokre z suchymi. Pieczemy 45-50 minut (do suchego patyczka) w 190 stopniach (góra dół). Porcja z przepisu starcza na foremkę 15 x10 w podstawie i 7 cm wysokości .

Chlebek batatowy