To metoda wykonywania przecieru stosowana przeze mnie od dwóch lat. Czyli od urodzenia Kuby. Jest dużo szybsza od tradycyjnej, a pieczenie wydobywa słodycz pomidora. Koniecznie spróbujcie.
Składniki :
- 10 kg pomidorów (lub ile masz pod ręką)
Sposób przyrządzenia:
- Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki pozbywamy się końcówek.
- Na czystą blachę piekarnikową wykładamy na ok 5 kg pomidorów.
- Pieczemy 2 h w 200 stopniach.
- Zawartość blach (najlepiej łyżką sitową) przerzucamy do garnka i blendujemy.
- Ponownie gotujemy i odparowujemy do porządanej konsystencji.
- Przelewamy gorący przecier do umytych i osuszonych słoików.
- Przewracamy je do góry nogami.
- Pięknie się zasysają wieczka bo wlewam naprawdę gorący przecier. Dodatkowo pasteryzuje.
Uwagi:
Przecier możesz dosolić wg uznania.