POMIDOROWE SZALEŃSTWO- najlepszy przecier pomidorowy

To metoda wykonywania przecieru stosowana przeze mnie od dwóch lat. Czyli od urodzenia Kuby. Jest dużo szybsza od tradycyjnej, a pieczenie wydobywa słodycz pomidora. Koniecznie spróbujcie.

Składniki :

  • 10 kg pomidorów (lub ile masz pod ręką)

Sposób przyrządzenia: 

  • Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki pozbywamy się końcówek.
  • Na czystą blachę piekarnikową wykładamy na ok 5 kg pomidorów.
  • Pieczemy 2 h w 200 stopniach.
  • Zawartość blach (najlepiej łyżką sitową) przerzucamy do garnka i blendujemy.
  • Ponownie gotujemy i odparowujemy do porządanej konsystencji.
  • Przelewamy gorący przecier do umytych i osuszonych słoików.
  • Przewracamy je do góry nogami.
  • Pięknie się zasysają wieczka bo wlewam naprawdę gorący przecier. Dodatkowo pasteryzuje.

Uwagi:

Przecier możesz dosolić wg uznania.