15 grudnia 2017
Ciasto bananowe bez pieczenia
Ciasto bananowe bez pieczenia nazywane też Banoffee Pie to ciasto w 15 minut. Po pierwsze radość dla tych co nie mają piekarnika i nie mogą już patrzeć na tiramisu. Po drugie i chyba najważniejsze – jest pyszne. Spód z ciastek owsianych wymieszanych z masłem orzechowym. Na to solidna porcja masy krówkowej i orzeszki. Potem banan. A potem już „tylko” bita śmietana. Ja nazywam to ciasto bananowcem, bo moim zdaniem smak banana tu dominuje. Ale kochają to ciasto nawet Ci co w wersji samotnej za nim nie przepadają. Myślę, że to może być fajna opcja na nieco mniej tradycyjne świąteczne ciasto.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ciasta bananowego bez pieczenia:
- 220 g owsianych ciastek
- 50 g masła miękkiego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 400 ml masy krówkowej
- garść orzechów: u mnie mieszanka laskowych, nerkowca i migdałów
- 2 banany dojrzałe (!)
- 300 ml śmietanki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao do posypania
Sposób przyrządzenia ciasta bananowego bez pieczenia:
- Ciastka rozdrabniamy za pomocą malaksera na proszek. Dodajemy do nich masło i masło orzechowe. Masę dokładnie mieszamy. Foremkę na tartę wykładamy folią spożywczą, następnie równomiernie rozkładamy masę ciasteczkową, przykrywając dno i boki formy. Wstawiamy do lodówki na 8-10 minut do stężenia.
- Następnie wylewamy na ciasto masę krówkową, posypujemy orzechami. Układamy plasterki banana. Ciasto wkładamy do lodówki.
- W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec dodając cukru pudru.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, kładziemy na wierzch bitej śmietany i posypujemy gorzkim kakao przez sitko. Gotowe.
- Ciasto przetrzymujemy w lodówce i po nałożeniu bitej śmietany radzę Wam zaczekać jakąś godzinkę przed krojeniem.
Ciasto na drugi dzień jest jeszcze lepsze!