Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne ciasto bananowe bez pieczenia

Ciasto bananowe bez pieczenia

Ciasto bananowe bez pieczenia nazywane też Banoffee Pie to ciasto w 15 minut. Po pierwsze radość dla tych co nie mają piekarnika i nie mogą już patrzeć na tiramisu. Po drugie i chyba najważniejsze – jest pyszne. Spód z ciastek owsianych wymieszanych z masłem orzechowym. Na to solidna porcja masy krówkowej i orzeszki. Potem banan. A potem już „tylko” bita śmietana. Ja nazywam to ciasto bananowcem, bo moim zdaniem smak banana tu dominuje. Ale kochają to ciasto nawet Ci co w wersji samotnej za nim nie przepadają. Myślę, że to może być fajna opcja na nieco mniej tradycyjne świąteczne ciasto.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ciasta bananowego bez pieczenia:

  • 220 g owsianych ciastek
  • 50 g masła miękkiego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 400 ml masy krówkowej
  • garść orzechów: u mnie mieszanka laskowych, nerkowca i migdałów
  • 2 banany dojrzałe (!)
  • 300 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao do posypania

Sposób przyrządzenia ciasta bananowego bez pieczenia:

  1. Ciastka rozdrabniamy za pomocą malaksera na proszek. Dodajemy do nich masło i masło orzechowe. Masę dokładnie mieszamy. Foremkę na tartę wykładamy folią spożywczą, następnie równomiernie rozkładamy masę ciasteczkową, przykrywając dno i boki formy. Wstawiamy do lodówki na 8-10 minut do stężenia.
  2. Następnie wylewamy na ciasto masę krówkową, posypujemy orzechami. Układamy plasterki banana. Ciasto wkładamy do lodówki.
  3. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec dodając cukru pudru.
  4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, kładziemy na wierzch bitej śmietany i posypujemy gorzkim kakao przez sitko. Gotowe.
  5. Ciasto przetrzymujemy w lodówce i po nałożeniu bitej śmietany radzę Wam zaczekać jakąś godzinkę przed krojeniem.

Ciasto na drugi dzień jest jeszcze lepsze!

Dziękuję Było Pyszne ciasto bananowe bez pieczenia


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz