18 grudnia 2017
Paszteciki z kapustą i grzybami
Kto ich nie kocha! Paszteciki z kapustą i grzybami goszczą w miłym akompaniamencie barszczyku na wielu wigilijnych stołach. Mam dla Was taki mój przepis krok po kroku. Jest sprawdzony. Farsz można zrobić tak naprawdę kilka dni wcześniej (tak ze 3 i włożyć do lodówki). Ja w tym roku zaryzykowałam i moje Paszteciki z kapustą i grzybami zrobiłam już tydzień przed Świętami, upiekłam i …. zamroziłam. Nigdy tak nie robiłam, ale wiele osób uważa, że są super też takie. Ponieważ w tym roku chciałam zrobić troszkę więcej na rodzinne spotkanie a wiem, że wszystkiego nie da się zrobić w 1 dzień, zdecydowałam się na ten krok.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pasztecików z kapustą i grzybami:
Składniki na farsz
- 500 g pieczarek
- 2 szklanki suszonych grzybów
- 2 duże cebule
- 500 g kapusty kiszonej
- sól
- pieprz
- 3 łyżki masła
Składniki na ciasto
- 25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych (ja używam świeżych)
- szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- 300 g mąki
- 100 g masła miękkiego
Na wierzch pasztecików
- 1 jajko
- sezam/mak/ czarnuszka/kminek do posypki
Sposób przyrządzenia pasztecików z kapustą i grzybami:
- Grzyby moczymy na noc w ziemnej wodzie. Na następny dzień odcedzamy, drobno siekamy albo blendujemy.
- Kapustę płuczemy, odcedzamy w sicie, wyciskamy z wody bardzo dokładnie, kroimy drobno.
- Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Cebulkę drobno siekamy, dusimy na 2 łyżkach masła. Dodajemy pieczarek i grzybów. Dusimy około 20 minut. Dodajemy kapusty, solimy, pieprzymy. Dusimy jeszcze około 30 minut, pod koniec dodajemy łyżkę masła. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia!
- Drożdże mieszamy z cukrem, zalewamy ciepłym (ale nie gorącym mlekiem), dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia drożdży (około 15 minut).
- Po tym czasie dodajemy mąki, miękkiego masła, 1 żółtko i całość dokładnie mieszamy mikserem planetarnym lub ręcznie do uzyskania gładkiej i pulchnej masy, odrywającej się od rąk. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nastawiamy na 190 stopni, funkcja góra-dół.
- Ciasto wałkujemy na prostokąt około 40-45 na 35-40 cm. Dzielimy na cztery części (patrz zdjęcia poniżej). Na skraju każdego z dłuższych boków, wzdłuż układamy farsz (znów rysunek na dole). Zdecydowanym, ale delikatnym ruchem rolujemy ciasto tak by została nam jeszcze przestrzeń do połączenia jednego dłuższego boku prostokąta z drugim (na zdjęciu poniżej widać). Następnie łączymy całość, tak żeby powstał nam rulonik. Roladkę kroimy co 4-5 cm. Tak samo robimy z pozostałymi 3 kawałkami ciasta.
- Wszystkie paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem. Na wierzch możemy posypać kminkiem, makiem, sezamem, czarnuszką. To co lubicie.
- Pieczemy 25 minut do zarumienienia.
- Po całkowitym wystygnięciu pasztecików możecie je zamrozić.