Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Kto ich nie kocha! Paszteciki z kapustą i grzybami goszczą w miłym akompaniamencie barszczyku na wielu wigilijnych stołach. Mam dla Was taki mój przepis krok po kroku. Jest sprawdzony. Farsz można zrobić tak naprawdę kilka dni wcześniej (tak ze 3 i włożyć do lodówki). Ja w tym roku zaryzykowałam i moje Paszteciki z kapustą i grzybami zrobiłam już tydzień przed Świętami, upiekłam i …. zamroziłam. Nigdy tak nie robiłam, ale wiele osób uważa, że są super też takie. Ponieważ w tym roku chciałam zrobić troszkę więcej na rodzinne spotkanie a wiem, że wszystkiego nie da się zrobić w 1 dzień, zdecydowałam się na ten krok.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pasztecików z kapustą i grzybami:

Składniki na farsz

  • 500 g pieczarek
  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 500 g kapusty kiszonej
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła

Składniki na ciasto

  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych (ja używam świeżych)
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  •  1 żółtko
  • 300 g mąki
  • 100 g masła miękkiego

Na wierzch pasztecików

  • 1 jajko
  • sezam/mak/ czarnuszka/kminek do posypki

Sposób przyrządzenia pasztecików z kapustą i grzybami:

  1. Grzyby moczymy na noc w ziemnej wodzie. Na następny dzień odcedzamy, drobno siekamy albo blendujemy.
  2. Kapustę płuczemy, odcedzamy w sicie, wyciskamy z wody bardzo dokładnie, kroimy drobno.
  3. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  4. Cebulkę drobno siekamy, dusimy na 2 łyżkach masła. Dodajemy pieczarek i grzybów. Dusimy około 20 minut. Dodajemy kapusty, solimy, pieprzymy. Dusimy jeszcze około 30 minut, pod koniec dodajemy łyżkę masła. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia!
  5. Drożdże mieszamy z cukrem, zalewamy ciepłym (ale nie gorącym mlekiem), dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia drożdży (około 15 minut). 
  6. Po tym czasie dodajemy mąki, miękkiego masła, 1 żółtko i całość dokładnie mieszamy mikserem planetarnym lub ręcznie do uzyskania gładkiej i pulchnej masy, odrywającej się od rąk. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
  7. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni, funkcja góra-dół.
  8. Ciasto wałkujemy na prostokąt około 40-45 na 35-40 cm. Dzielimy na cztery części (patrz zdjęcia poniżej). Na skraju każdego z dłuższych boków, wzdłuż układamy farsz (znów rysunek na dole). Zdecydowanym, ale delikatnym ruchem rolujemy ciasto tak by została nam jeszcze przestrzeń do połączenia jednego dłuższego boku prostokąta z drugim (na zdjęciu poniżej widać). Następnie łączymy całość, tak żeby powstał nam rulonik. Roladkę kroimy co 4-5 cm. Tak samo robimy z pozostałymi 3 kawałkami ciasta.
  9. Wszystkie paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem. Na wierzch możemy posypać kminkiem, makiem, sezamem, czarnuszką. To co lubicie.
  10. Pieczemy 25 minut do zarumienienia.
  11. Po całkowitym wystygnięciu pasztecików możecie je zamrozić.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz