Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne gulasz z serc kurzych

Gulasz z serc kurzych

Uważam, że kurze serca są bardzo niesprawiedliwie zapomniane. Ale z drugiej strony wydaje mi się rozumieć dlaczego. Kiedy sięgnę pamięcią wstecz, za moich bardzo, ale to bardzo młodych lat (czytaj miałam lat 5 i byłam niejadkiem) pamiętam jak babcia gotowała kaszę i gulasz z sercami. Kasze okraszała cebulką. No i to było takie danie mięsne, ale wiadomo niby nie rarytas. Czasy były inne, nie zawsze można było sobie pozwolić na „coś lepszego”. I raczej babci kojarzą się z tymi czasami biedniejszymi. Ja latami do serduszek nie wracałam, ale ostatnio przechodząc na garmażeryjnym zobaczyłam różniaste podroby i pomyślałam dlaczego nie! Gulasz z serc kurzych wylądował na naszym stole a ja na nowo odkryłam tą potrawę.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia gulaszu z serc kurzych:

  • 300 g serc kurzych
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebulka
  • 2 ziela angielskie
  • piętka chleba
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki ciepłej wody

Sposób przyrządzenia gulaszu z serc kurzych:

  1. Serca dokładnie myjemy.
  2. Cebulkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podgrzewamy patelnię, smażymy cebulkę do zeszklenia na oleju.
  3. Dodajemy serc. Smażymy 2-3 minuty mieszając.
  4. Dodajemy liść laurowy, solimy, pieprzymy, dodajemy ziele angielskie. Zalewamy wodą. Teraz dusimy pod przykryciem około 30 minut. Co 5-10 minut mieszamy.
  5. 10 minut przed końcem dodajemy piętkę chleba (chodzi o zagęszczenie sosu). Gotowe!

Gulasz z serc kurzych możecie podawać z kaszą, ziemniakami, kuskusem. Do wyboru, do koloru!



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz