Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Maj. Siedzę w ogródku. Jest późne popołudnie. Zerkam na zegarek. Dokladnie 18:18. Tak ciepło i pięknie. Wyleguję się na ławce i wcinam Ciasto drożdżowe z rabarbarem, I wtem przypomina mi się „O matko! Miałam napisać na blogu przepis na przednie drożdżowe z kochanym rabarbarem. Tyle osób je chciało zrobić w weekend!” A że komputer ostatnio wszędzie zabieram ze sobą to szybko chwyciłam i właśnie piszę. Ciasto jest boskie. Zróbcie i zjedzcie by poczuć wiosnę.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ciasta drożdżowego z rabarbarem:

Na ciasto

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki jogurtu greckiego gęstego
  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka + 1 jajko
  • 120 g cukru pudru
  • łyżka cukru

Na dżem

  • rabarbar – 4 duże i grube gałęzie
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki wody

Na kruszonkę

  • 1 część masła
  • 1 część cukru
  • 2 części mąki

Sposób przyrządzenia ciasta drożdżowego z rabarbarem:

  1. Drożdże mieszam z łyżką cukru, połową ciepłego mleka, łyżką mąki i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Następnie dodaję do zaczynu jajka i żółtek, masła (musi być miękkie), mąki, jogurtu, cukru pudru przesianego i resztkę mleka.
  3. Wyrabiam do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji ciasta, które ładnie odchodzi od rąk. Polecam Wam dodać nieco mąki jeśli ciasto się lepi. Odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut.
  4. W tym czasie rabarbar kroję w 1 cm kawałki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, zasypuję cukrem i 1/3 szklanki wody, podsmażam na dużym ogniu mieszając około 3-4 minuty. Woda całkowicie musi odparować. Całość studzę.
  5. Żeby zrobić kruszonkę mieszam np.: 100 gram masła ze 100 g cukru i 200 g mąki. Powstanie nam sucha masa.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  7. Ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Wykładamy je do formy (u mnie 25 cm na 30 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch ciasta wykładamy rabarbar i duuuużo kruszonki.
  8. Pieczemy 50 minut.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do  newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz