19 maja 2017
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Maj. Siedzę w ogródku. Jest późne popołudnie. Zerkam na zegarek. Dokladnie 18:18. Tak ciepło i pięknie. Wyleguję się na ławce i wcinam Ciasto drożdżowe z rabarbarem, I wtem przypomina mi się „O matko! Miałam napisać na blogu przepis na przednie drożdżowe z kochanym rabarbarem. Tyle osób je chciało zrobić w weekend!” A że komputer ostatnio wszędzie zabieram ze sobą to szybko chwyciłam i właśnie piszę. Ciasto jest boskie. Zróbcie i zjedzcie by poczuć wiosnę.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ciasta drożdżowego z rabarbarem:
Na ciasto
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g masła
- 2 łyżki jogurtu greckiego gęstego
- 0,5 kg mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka + 1 jajko
- 120 g cukru pudru
- łyżka cukru
Na dżem
- rabarbar – 4 duże i grube gałęzie
- 4-5 łyżek cukru
- 1/3 szklanki wody
Na kruszonkę
- 1 część masła
- 1 część cukru
- 2 części mąki
Sposób przyrządzenia ciasta drożdżowego z rabarbarem:
- Drożdże mieszam z łyżką cukru, połową ciepłego mleka, łyżką mąki i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
- Następnie dodaję do zaczynu jajka i żółtek, masła (musi być miękkie), mąki, jogurtu, cukru pudru przesianego i resztkę mleka.
- Wyrabiam do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji ciasta, które ładnie odchodzi od rąk. Polecam Wam dodać nieco mąki jeśli ciasto się lepi. Odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut.
- W tym czasie rabarbar kroję w 1 cm kawałki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, zasypuję cukrem i 1/3 szklanki wody, podsmażam na dużym ogniu mieszając około 3-4 minuty. Woda całkowicie musi odparować. Całość studzę.
- Żeby zrobić kruszonkę mieszam np.: 100 gram masła ze 100 g cukru i 200 g mąki. Powstanie nam sucha masa.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Wykładamy je do formy (u mnie 25 cm na 30 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch ciasta wykładamy rabarbar i duuuużo kruszonki.
- Pieczemy 50 minut.