16 maja 2017
Makaron ze szparagami i pesto
Makaron ze szparagami i pesto to danie nie było by takie dobre z pominięciem któregokolwiek z głównych składników. Więc nie pomijajcie. Szparagi i pesto bazyliowe robią robotę. Kurczaka możecie ominąć. Nie ma problemu. Prawdę powiedziawszy ja coś na tą wiosnę wcale mięsa nie potrzebuję jeść. Raz na jakiś czas ochota mnie najdzie. Ale jak mam świadomość, że teraz tyle warzywnych
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia makaronu ze szparagami i pesto:
- 200 g makaronu świderki
- pęczek szparagów
- 3 łyżki pesto bazyliowego
- bazyliowe pesto ( dwie garście liści bazylii, garstka orzechów nerkowca, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek, pół sporego ząbka czosnku)
- 200 gram piersi z kurczaka (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- parmezan
Sposób przyrządzenia makaronu ze szparagami i pesto:
- Wszystkie składniki na pesto dobrze blendujemy na gładką masę – dwie garście liści bazylii, garstka orzechów nerkowca, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek, pół ząbka czosnku.
- Makaron gotujemy ale dente. Odcedzamy.
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy, smażymy na oliwie z oliwek.
- Szparagom odcinamy (ja odrywam) zdrewniałe końcówki, jeśli są grube to szparagi obieram. Podsmażam dosłownie 2 minuty na oliwie z oliwek, soląc i pieprząc.
- Teraz wystarczy wszystko ze sobą wymieszać: makaron, szparagi, mięso dokładnie mieszamy podsmażając jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pesto, mieszamy i posypujemy parmezanem.
Makaron ze szparagami i pesto gotowy!
Pingback:Przepisy ze szparagami – Dziękuję Było Pyszne – blog kulinarny, przepisy BLW, dom, rodzina