7 stycznia 2019
Curry bez mięsa – z batatem, dynią i cukinią
Nie będę owijać w bawełnę! To danie popełniłam czyszcząc lodówkę! Pomieszanie batata z cukinią i dynią wydało mi się na tyle fajne, że postanowiłam nie dodawać do curry bez mięsa i ograniczyć się jedynie do warzyw. Wyszło świetnie i wydaje mi się, że jest to fajna opcja lunchboxowa. Możecie sobie zrobić więcej i na drugi dzień wziąć do szkoły, pracy, na zajęcia.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia curry bez mięsa z batatem, dynią i cukinią:
- 100 g ryżu basmati lub jaśminowego
- pół średniego batata
- pół małej cukinii zielonej
- 1/3 dyni piżmowej
- jedna cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm imbiru świeżego
- 3 łyżeczki pasty curry dobrej jakości
- mleczko kokosowe 200 ml
- olej kokosowy do smażenia
- sól
Sposób przyrządzenia curry bez mięsa z batatem, dynią i cukinią:
- Gotujemy ryż.
- W tym czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek również.
- Podsmażamy je na patelni na odrobinie oleju kokosowego.
- Dodajemy drobno posiekany imbir i pastę curry i szczyptę soli. Mieszamy.
- Pokrojone w 1 cm kostkę dynię i batata wrzucamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Po tym czasie dodajemy cukinię i smażymy przez 2 minuty.
- Dodajemy mleczko kokosowego, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 7 minut.
- Podajemy z ryżem, możecie wykończyć ulubionymi kiełkami lub zieleniną.