Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne curry bez mięsa

Curry bez mięsa – z batatem, dynią i cukinią

Nie będę owijać w bawełnę! To danie popełniłam czyszcząc lodówkę! Pomieszanie batata z cukinią i dynią wydało mi się na tyle fajne, że postanowiłam nie dodawać do curry bez mięsa i ograniczyć się jedynie do warzyw. Wyszło świetnie i wydaje mi się, że jest to fajna opcja lunchboxowa. Możecie sobie zrobić więcej i na drugi dzień wziąć do szkoły, pracy, na zajęcia.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia curry bez mięsa z batatem, dynią i cukinią:

  • 100 g ryżu basmati lub jaśminowego
  • pół średniego batata
  • pół małej cukinii zielonej
  • 1/3 dyni piżmowej
  • jedna cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru świeżego
  • 3 łyżeczki pasty curry dobrej jakości
  • mleczko kokosowe 200 ml
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól

Sposób przyrządzenia curry bez mięsa z batatem, dynią i cukinią:

  1. Gotujemy ryż.
  2. W tym czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek również.
  3. Podsmażamy je na patelni na odrobinie oleju kokosowego.
  4. Dodajemy drobno posiekany imbir i pastę curry i szczyptę soli. Mieszamy.
  5. Pokrojone w 1 cm kostkę dynię i batata wrzucamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  6. Po tym czasie dodajemy cukinię i smażymy przez 2 minuty.
  7. Dodajemy mleczko kokosowego, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 7 minut.
  8. Podajemy z ryżem, możecie wykończyć ulubionymi kiełkami lub zieleniną.
Dziękuję Było Pyszne curry bez mięsa

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz