11 stycznia 2019
Pampuchy
Pampuchy, kluski na parze. Część z nas robi je tylko na słodko, część tylko na wytrawnie a jeszcze inni i tak i tak! Ja je uwielbiam, ale przyznaje, że częściej kupuje gotowe niż robię sama, może dlatego, że utrwaliły mi się jako dani „nie ma co zjeść, dobra to wezmę pampuchy i szybko jakiś sos zrobię”. A to źle, bo domowe są o niebo lepsze i nie są trudne do zrobienia!
Polecam Wam raz na jakiś czas zrobić domowe w ramach odmiany od kupnego!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pampuch:
- 0,5 kg mąki
- 250 ml mleka
- 25 g drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 3 łyżki miękkiego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia pampuch:
- Do drożdży dodajemy cukier, mleko, 2 łyżki mąki (z 0,5 kg). Mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
- Po tym czasie dodajemy resztę mąki, jajka, masło, sól.
- Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie swobodnie odchodziło od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki o średnicy 7 cm, następnie lekko je spłaszczamy. Znów zostawiamy do wyrośnięcia.
- Następnie gotujemy na parze około 5 minut (po 2,5 minuty z każdej strony). Możecie gotować z parowarze, w sitku nad garnkiem, robotach z funkcją gotowania na parze.
- Podajemy z sosem słodkim lub wytrawnym (u mnie mięsny sos wołowy)!
Maria
Czym można zastąpić masło? Moje dziecko ma alergię na mleko krowie.
Karolina Osica
proponuję olej kokosowy 🙂