13 lutego 2019
Cytrynowy dorsz z ryżem i szpinakiem
To jest danie z cyklu „dziecko poszło spać, mam 20 minut żeby zrobić obiad i minutę, żeby go zjeść” he he. A tak poważni. Nie ma co ukrywać komu w dzisiejszych czasach się nie spieszy, z tych lub innych względów. Dlatego mam dla Was propozycję na taki 20 minutowy obiad. W roli głównej polędwica z dorsza. Jako dodatki sypki ryż i delikatnie podsmażony szpinak. No to jedziemy!
Aaaaa oczywiście zacznijcie od gotowania ryżu – to spowoduje, że Wasze danie ograniczy się do czasu potrzebnego tylko na jego ugotowanie!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia cytrynowego dorsza z ryżem i szpinakiem:
- 200 g polędwicy z dorsza
- 200 g ryżu paraboile
- 500 g szpinaku
- oliwa z oliwek
- kilka łyżek masła
- sól
- pieprz cytrynowy
- 4 ząbki czosnku
- skórka z jednej cytryny
Sposób przyrządzenia cytrynowego dorsza z ryżem i szpinakiem:
- Gotujemy ryż. W smakowitości dania ryż na bardzo duże znaczenie, nie gotujecie go w woreczkach. Wysypcie zawartość torebki do garnka, dodajcie soli (wg potrzeb), łyżkę masła i zalejcie około 1,5-2 cm ponad poziom ryżu wodą. Gotujecie na sporym ogniu, aż do momentu wyparowania całej wody, następnie zmniejszcie ogień na minimalny, na wierzch dodajcie jeszcze łyżkę masła i teraz „duście” pod przykryciem do miękkości. Taki ryż smakuje genialnie. I nic się nie lepi.
- Polędwicę delikatnie obmywamy, suszymy ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy z obu stron, następnie obsypujemy startą na drobnej tarce skórka z cytryny.
- Czosnku nie obieramy z łupin (3 ząbki). Na patelni roztapiamy łyżkę masła wrzucamy czosnek, kładziemy naszą polędwice. Smażymy z każdej strony około 2 minut na średnim ogniu, w trakcie smażenia masłem podlewamy rybę tak by esencja z czosnku, którym przejdzie masło mogła przeniknąć jeszcze bardziej rybę.
- Umyty i osuszony szpinak smażymy na łyżce oliwy i ząbku czosnku, przeciśniętym przez praskę doprawiając odrobiną soli i pieprzu około 1,5 minuty nie więcej! Ciągle mieszając.
- Jeśli ta ilość czosnku na całe danie to dla Was za dużo oczywiście można zmniejszyć – ja przyznam że czosnek kocham.
Smacznego !
Ala
Czesc! Ile dlroslych porcji wychodzi z tego przepisu?