Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne cytrynowy dorsz z ryżem

Cytrynowy dorsz z ryżem i szpinakiem

To jest danie z cyklu „dziecko poszło spać, mam 20 minut żeby zrobić obiad i minutę, żeby go zjeść” he he. A tak poważni. Nie ma co ukrywać komu w dzisiejszych czasach się nie spieszy, z tych lub innych względów. Dlatego mam dla Was propozycję na taki 20 minutowy obiad. W roli głównej polędwica z dorsza. Jako dodatki sypki ryż i delikatnie podsmażony szpinak. No to jedziemy! 

Aaaaa oczywiście zacznijcie od gotowania ryżu – to spowoduje, że Wasze danie ograniczy się do czasu potrzebnego tylko na jego ugotowanie!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia cytrynowego dorsza z ryżem i szpinakiem:

  • 200 g polędwicy z dorsza
  • 200 g ryżu paraboile
  • 500 g szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • kilka łyżek masła
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 4 ząbki czosnku
  • skórka z jednej cytryny

Sposób przyrządzenia cytrynowego dorsza z ryżem i szpinakiem: 

  1. Gotujemy ryż. W smakowitości dania ryż na bardzo duże znaczenie, nie gotujecie go w woreczkach. Wysypcie zawartość torebki do garnka, dodajcie soli (wg potrzeb), łyżkę masła i zalejcie około 1,5-2 cm ponad poziom ryżu wodą. Gotujecie na sporym ogniu, aż do momentu wyparowania całej wody, następnie zmniejszcie ogień na minimalny, na wierzch dodajcie jeszcze łyżkę masła i teraz „duście” pod przykryciem do miękkości. Taki ryż smakuje genialnie. I nic się nie lepi.
  2. Polędwicę delikatnie obmywamy, suszymy ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy z obu stron, następnie obsypujemy startą na drobnej tarce skórka z cytryny.
  3. Czosnku nie obieramy z łupin (3 ząbki). Na patelni roztapiamy łyżkę masła wrzucamy czosnek, kładziemy naszą polędwice. Smażymy z każdej strony około 2 minut na średnim ogniu, w trakcie smażenia masłem podlewamy rybę tak by esencja z czosnku, którym przejdzie masło mogła przeniknąć jeszcze bardziej rybę.
  4. Umyty i osuszony szpinak smażymy na łyżce oliwy i ząbku czosnku, przeciśniętym przez praskę doprawiając odrobiną soli i pieprzu około 1,5 minuty nie więcej! Ciągle mieszając.
  5. Jeśli ta ilość czosnku na całe danie to dla Was za dużo oczywiście można zmniejszyć – ja przyznam że czosnek kocham.

Smacznego !



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz