25 lutego 2019
Zupa rybna zabielana
Jeśli chcecie przepis na dobrą, nieudziwnioną wersję domową poczciwej i rozgrzewającej zupy rybnej to doskonale trafiliście. Zupa rybna kojarzy mi się z wypadem na morze i tawerną Orłowską, albo wyjazdami na Kaszuby – choć tam jemy jej pikantną i czerwoną wersję. Zapragnęłam mieć swój domowy przepis na rybną- u mnie mieszanka łosoś i dorsz, ale wrzucajcie co chcecie, byleby polędwicę/filet bez ości! Z podanych proporcji wychodzi około 2,5 litra zupy. Zabielana zupa rybna idealnie sprawdzi się jako posiłek dla Waszych pociech!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia zupy rybnej zabielanej:
- 300 g filetu z łososia
- 350 g polędwicy z dorsza
- 1/2 cytryny
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 3 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 3 łyżki masła
- 2 litry wody
- opcjonalnie pół papryczki chilli
- koperek posiekany
- tymianek
Sposób przyrządzenia zupy rybnej zabielanej:
- Warzywa obieramy, myjemy, połowę warzyw trzemy na tarce o dużych oczkach.
- Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka zalewamy wrzątkiem, dodajemy natki pietruszki i gotujemy na sporym ogniu.
- Cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Przerzucamy ją do wywaru.
- Solimy, pieprzymy, opcjonalnie wrzucamy pokrojona w plastry papryczkę.
- Ryby myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, skrapiamy odrobina soku z cytryny i smażymy na dwóch łyżkach masła, do zarumienienia około minuty z każdej strony nie więcej. Ryba ma być surowa w środku. Na patelni solimy je, pieprzymy, posypujemy odrobiną tymianku.
- Odrywamy skórę z łososia i dodajemy do wywaru.
- Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie wrzucamy kawałki ryby, przykręcany ogień na minimum i powoli gotujemy przez 10 minut.
- Pod konie dodajemy śmietankę 30%.
- Zupa jest przepyszna także na drugi dzień. Do talerza możecie wrzucić pokrojony koperek.
