Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne zupa rybna zabielana

Zupa rybna zabielana

Jeśli chcecie przepis na dobrą, nieudziwnioną wersję domową poczciwej i rozgrzewającej zupy rybnej to doskonale trafiliście. Zupa rybna kojarzy mi się z wypadem na morze i tawerną Orłowską, albo wyjazdami na Kaszuby – choć tam jemy jej pikantną i czerwoną wersję. Zapragnęłam mieć swój domowy przepis na rybną- u mnie mieszanka łosoś i dorsz, ale wrzucajcie co chcecie, byleby polędwicę/filet bez ości! Z podanych proporcji wychodzi około 2,5 litra zupy. Zabielana zupa rybna idealnie sprawdzi się jako posiłek dla Waszych pociech!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia zupy rybnej zabielanej:

  • 300 g filetu z łososia
  • 350 g polędwicy z dorsza
  • 1/2 cytryny
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 3 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 2 litry wody
  • opcjonalnie pół papryczki chilli
  • koperek posiekany
  • tymianek

Sposób przyrządzenia zupy rybnej zabielanej:

  1. Warzywa obieramy, myjemy, połowę warzyw trzemy na tarce o dużych oczkach.
  2. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka zalewamy wrzątkiem, dodajemy natki pietruszki i gotujemy na sporym ogniu.
  3. Cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Przerzucamy ją do wywaru.
  4. Solimy, pieprzymy, opcjonalnie wrzucamy pokrojona w plastry papryczkę.
  5. Ryby myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, skrapiamy odrobina soku z cytryny i smażymy na dwóch łyżkach masła, do zarumienienia około minuty z każdej strony nie więcej. Ryba ma być surowa w środku. Na patelni solimy je, pieprzymy, posypujemy odrobiną tymianku.
  6. Odrywamy skórę z łososia i dodajemy do wywaru.
  7. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie wrzucamy kawałki ryby, przykręcany ogień na minimum i powoli gotujemy przez 10 minut.
  8. Pod konie dodajemy śmietankę 30%.
  9. Zupa jest przepyszna także na drugi dzień. Do talerza możecie wrzucić pokrojony koperek.
Dziękuję Było Pyszne zupa rybna zabielana


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do  newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz