Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne sałatka zbójnicka

Sałatka Zbójnicka

Nie ma to jak wyczyścić lodówkę i przy okazji zrobić pyszną sałatkę! Myślę, że to świetna propozycja na imieniny, urodziny, albo… niespodziewaną wizytę gości. Całość przygotowania to tak naprawdę czas jaki potrzebujecie na ugotowanie makaronu. Właśnie, makaron. Jeśli o nim mowa, to ja wykorzystałam do swojego przepisu makaronu żytniego pełnoziarnistego z…. uwaga, uwaga! Majerankiem. Powiem Wam, że ja kocham takie „wynalazki”. Makaron Luxury Food jest godny uwagi ze względu na rzemieślniczy charakter jego wyrobu, świetny skład i co najważniejsze naprawdę dobrą jakość. Co ważne makaron po ugotowaniu naprawdę jest w smaku majerankowy. Uwielbiam pokazywać Wam takie produktowe perełki. Makarony tej firmy są do kupienia od niedawna w sieciach Lidl.

Wróćmy jednak do sałatki. Podbije Wasze żołądki! Dzięki mięsiwu w postaci boczku jest treściwa a majeranek nadaje jej naprawdę niespotykanego smaku! No bo czy jedliście kiedyś wcześniej sałatkę z dodatkiem majeranku?

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia sałatki zbójnickiej:

  • 100 g majerankowego makaronu żytniego pełnoziarnistego
  • 80 g kukurydzy z puszki
  • pół cebuli szalotki
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 7-9 w zależności od wielkość ogórków konserwowych (u mnie naprawdę drobne więc 9)
  • 100 g boczku surowego wędzonego
  • łyżeczka majeranku
  • sól do gotowania makaronu
  • 50 ml śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu

Sposób przyrządzenia sałatki zbójnickiej:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie boczek pokrojony w drobną kostkę smażymy na patelni. Studzimy.
  2. Ogórka kroimy w drobną kostkę, cebulkę w piórka.
  3. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, dokładnie się jej pozbywając.
  4. Makaron, kukurydzę, pokrojoną cebulkę i ogórka oraz podsmażony i nieco wystudzony boczek przerzucamy do miski. Składniki mieszamy.
  5. Śmietanę/ jogurt mieszamy z łyżką majonezu, dodajemy do sosu pieprzu i majeranku, zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy.
  6. Na sam koniec posypujemy szczypiorkiem.
Dziękuję Było Pyszne sałatka zbójnicka
Dziękuję Było Pyszne sałatka zbójnicka
Dziękuję Było Pyszne sałatka zbójnicka

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz