Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

Czym jest kawa jakości specialty? Jakiej jakości pijesz kawę.

Znasz powiedzenie WIEM CO JEM? Warto też dowiedzieć się CO SIĘ PIJE !

O aromacie ziarna kawy, jego ukształtowaniu i profilu sensorycznym jeszcze Wam napiszę. Teraz chciałabym się skupić nad jakością kawy. Czyli od tego od czego powinno się zacząć.

KAWA JAKOŚCI SPECIALTY

Speciality lub specialty- obie formy poprawne. Nie trudno się domyślić, że to najwyższej jakości kawa jaka jest dostępna na rynku, klasyfikowana przez tak zwanych sędziów sensorycznych. Sędziowie ci nazywani są profesjonalnie Q graderami i kiperami. Oceniają jakość zielonego (surowego ziarna). Sprawdzają próbki kawy – nie może zawierać zanieczyszczeń, ciał obcych. kawa jakości specialty nie może mieć zgniłych ziaren, nadpsutych, niedojrzałych, nadgryzionych, sfermentowanych… a nawet mocno popękanych. Sprawdzany jest kolor i zapach ziaren. Powyżej opisane wady wykluczają kawę z bycia kawą jakości specialty. Nasuwa się więc nieco niepokojące pytanie… jeśli nie pijesz kawy jakości specialty, czy wiesz jaką kawę pijesz?

RODZAJE KAW ZE WZGLĘDU NA JAKOŚĆ. JAKIEJ JAKOŚCI PIJESZ KAWĘ

SPECIALTY- najwyższej jakości, taka kawa może mieć do pięciu drobnych defektów max

PREMIUM- bardzo dobra jakość, osiem defektów możliwych plus dopuszcza się jeden poważniejszy defekt

EXCHANGE- dobra jakość, do dwudziestu trzech defektów plus dopuszcza się więcej poważniejszych defektów

BELOW STANDARD- poniżej standardu, ilość defektów do osiemdziesięciu sześciu plus dopuszcza się więcej poważnych defektów

OFF- kawa nazywana ODPADEM, zła, powyżej 86 defektów, poważne defekty dopuszczalne. Te kawy mają często ziarna sfermentowane, zgniłe, spleśniałe.

I teraz zadam Ci zagadkę. Jeśli pijesz kawy popularnych marek zachwalanych w reklamach, które świeca się do Ciebie pięknymi opakowaniami na półkach wszystkich hipermarketów to jakiej jakości pijesz kawę? Czy w jej smaku wyczuwasz czasem goryczkę, kwaśność (nie mylić z kwasowością), wyczuwasz nutkę popiołu, spalenizny?

TO CO LEŻY NA PÓŁKACH SKLEPOWYCH TO NAJCZĘŚCIEJ KLASA OFF. ODPAD.

Brzmi strasznie, prawda? Miałam taką samą minę jak Ty, kiedy czytałam to po raz pierwszy. Może dlatego właśnie na tamtym etapie uwaga – nie lubiłam kawy. Nie smakowała mi. I słusznie. Bo to nawet nie był smak prawdziwej kawy. Najczęściej te ziarna OFF są tak przepalane by pozbyć się „dowodów zbrodni”. W nuty smakowe wchodzi nam dlatego gorycz a nie jak w kawach jakości specialty czy premium smak owoców, czekolady, orzechów.

NIGDY NIE PIŁAŚ/ NIE PIŁEŚ KAWY JAKOŚCI SPECIALITY? CZEGO SIĘ SPODZIEWAĆ?

Nie nastawiaj się. Pamiętam swoją pierwszą świadoma kawę takiej jakości. Nadal oczekiwałam, że będzie kwaśna (może nie oczekiwałam, ale mój mózg tak pamiętał smak kawy). Zamiast tego poczujesz smak delikatnego napoju a z każdym następnym łykiem, filiżanką, kubkiem, opakowaniem będziesz rozróżniać zapachy i smaki. Często cudownie można wyczuć i posmakować maliny, wiśnie truskawki, orzechy laskowe, włoskie i czekoladę. Ja dopiero po 1,5 roku zaczęłam wyczuwać różnicę w smaku czekolady gorzkiej i mlecznej. I ku jasności jeszcze raz: te kawy nie mają w sobie dodatków. To sposób uprawy, suszenia, wypalania ziaren powoduje że kawa nabiera pewnego profilu smakowego i zapachowego. Myślę, że warto posmakować tej przygody. Jeśli nie dla smaku… to dla zdrowia.



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz