Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne dżem truskawkowy bez cukru

Dżem truskawkowy bez cukru

W tym roku przetwory u nas w nieco innej odsłonie. Jednak brak cukru w diecie Kuby (tak chcemy żeby mały póki co całkowicie miał wyeliminowany ten składnik) powoduje, że i my zmieniamy nawyki żywieniowe na lepsze. I choć moje dżemy nigdy nie były z toną cukru, to w tym roku nie mają go wcale. To pierwszy sposób w jaki robię dżemik. Dżem będziemy dodawać do naleśników, placuszków, owsianek, jaglanej, budyni, omletów na słodko. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Jedyne z czym mam problem to ile tych dżemorów zrobić całościowo, bo wiadomo, że będę robiła z malin, jagód, moreli (sztoooos!). Koniecznie spróbujcie.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia dżemu truskawkowego bez cukru:

  • 2 kg truskawek
  • sok z jednej dużej cytryny

Sposób przyrządzenia dżemu truskawkowego bez cukru:

  1. Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek, wrzucamy do garnka z grubym dnem.
  2. Zalewamy sokiem z jednej sporej cytryny i gotujemy, najpierw na małym ogniu (żeby truskawki puściły soki), potem na średnim przez około 60-90 minut (czas zależy od tego jaką gęstość chcecie uzyskać, oraz tez od jakości samych truskawek).
  3. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, suchych (u mnie wyszło 15 malutkich słoiczków takich po najmniejszych koncentratach).
  4. Zakręcamy, przewracamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką. Ja zawsze zamykam słoiki w ten sposób. Jeśli jednak wieczko Wam odskoczy pasteryzujemy słoiki około 15-20 minut na małym ogniu.

Zostaw komentarz