16 czerwca 2019
Gofry z batatów
Będę tu co jakiś czas wrzucała właśnie takie posty! BLW czyli dla małych dzieci, ale z zastrzeżeniem #jemytosamo czyli dorośli też będą zachwyceni! Tak się da, naprawdę – przetestowane na nas (dwójce dorosłych i wybrednych ludzi) i jednym małym ośmiomiesięcznym szkrabie! Jedziemy!
Ukłon w stronę dzieci – gofry wychodzą miękkie za sprawą ugotowanego wcześniej batata.
Tak sobie myślę, że gdyby batat był surowy ale starty na tarce o drobnych oczkach to mogłyby wyjść chrupiące. Dla Kuby gofra podałam z owocami i Bieluchem z masłem orzechowym.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia gofrów z batatów:
- 1 mały batat ugotowany i zblendowany
- 2 jajka
- mąka owsiana 3/4 szklanki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 szklanki orzechów mielonych (u mnie włoskie i laskowe – jeśli nie chcecie można dodać więcej maki owsianek zamiast orzechow)
- 1/2 bardzo dojrzałego banana rozgniecionego lub zblendowanego
- 2 łyżki oleju kokosowego
Sposób przyrządzenia gofrów z batatów:
- Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Pieczemy w gofrownicy około 4 minut. Proste, prawda?