Gofry z batatów

Będę tu co jakiś czas wrzucała właśnie takie posty ! BLW czyli dla małych dzieci, ale z zastrzeżeniem #jemytosamo czyli dorośli też będą zachwyceni ! Tak się da, naprawdę – przetestowane na nas (dwójce dorosłych i wybrednych ludzi ) i jednym małym ośmiomiesięcznym szkrabie ! Jedziemy !

 

Ukłon w stronę dzieci  – gofry wychodzą miękkie za sprawą ugotowanego wcześniej batata

Tak sobie myślę, że gdyby batat był surowy ale starty na tarce o drobnych oczkach to mogłyby wyjść chrupiące. Dla Kuby gofra podałam z owocami j Bieluchem z masłem orzechowym.

Składniki:

  •  1 mały batat ugotowany i zblendowany
  • 2 jajka
  •  mąka owsiana 3/4 szklanki
  •  łyżeczka cynamonu
  •  1/4 szklanki orzechów mielonych (u mnie włoskie i laskowe – jeśli nie chcecie można dodać więcej maki owsianek zamiast orzechow)
  • pół bardzo dojrzałego banana rozgniecionego lub zblendowanego
  •  2 łyżki oleju kokosowego

 

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy w gofrownicy około 4 minut. Proste, prawda ?