Od razu uprzedzę, bo to przepis dla tych najmniejszych i dla dużych. dlatego brak w nim soli. My dodajemy sobie jej na samym końcu. Jeśli nie macie w domu maluszka po prostu dodajcie jej do mięsa i potem troszkę do sosu. Przepis jest idealny do metody BLW karmienia dzieci, lub też tradycyjnego rozszerzania diety. Nie zawiera cukru, zamiast tego słodycz idzie z jabłka i moreli. Możecie śmiało to jeść na detoxie cukrowym.
Składniki:
✔️500 g zmielonego fileta z indyka (mieliłam w maszynce)
✔️2 łyżki płatków owsianych
✔️200 ml domowego przecieru pomidorowego (można użyć kupnem pasaty)
✔️1 jabłko pokrojone w drobną kosteczkę
✔️5 moreli wcześniej 15 minut namoczonych w wodzie i pokrojonych w drobna kosteczkę
✔️1 ząbek czosnku
✔️1 łyżka cebuli suszonej
✔️1 duża papryka
✔️4 marchewki (u mnie dość małe)
✔️1 czubata łyżka mąki ryżowej
✔️2 cm imbiru startego na tarce
✔️ odrobina pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Zmielone mięso doprawiamy cebula, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, imbirem, dodajemy płatków owsianych, całość mieszamy i formujemy kuleczki (pulpeciki).
W głębokiej patelni (wok lub jeśli nie macie garnek) trzeba zagotować przecier domowy, dodać jabłko, morele, pokrojone w słupki marchewkę i paprykę oraz pulpety i gotujemy pół h na średnim ogniu ( chyba ze potrzebujecie bardziej miękkie warzywa). Pod koniec rozrabiamy w odrobinie wody make ryżowa i dodajemy do całości dla zagęszczenia sosu !
Ja pod koniec podjęłam porcje dla Kuby nam troszeczkę posoliłam i oddałam sosu sojowego.
.