Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne indyk

Indyk w sosie słodko kwaśnym

Od razu uprzedzę, bo to przepis dla tych najmniejszych i dla dużych, dlatego brak w nim soli. My dodajemy sobie jej na samym końcu. Jeśli nie macie w domu maluszka po prostu dodajcie jej do mięsa i potem troszkę do sosu. Przepis jest idealny do metody BLW karmienia dzieci, lub też tradycyjnego rozszerzania diety. Nie zawiera cukru, zamiast tego słodycz idzie z jabłka i moreli. Możecie śmiało to jeść na detoxie cukrowym.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia indyka w sosie słodko kwaśnym:

  • 500 g zmielonego fileta z indyka (mieliłam w maszynce)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 200 ml domowego przecieru pomidorowego (można użyć kupnej pasaty)
  • 1 jabłko pokrojone w drobną kosteczkę
  • 5 moreli wcześniej 15 minut namoczonych w wodzie i pokrojonych w drobna kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka cebuli suszonej
  • 1 duża papryka
  • 4 marchewki (u mnie dość małe)
  • 1 czubata łyżka mąki ryżowej
  • 2 cm imbiru startego na tarce
  • odrobina pieprzu

Sposób przyrządzenia indyka w sosie słodko kwaśnym:

  1. Zmielone mięso doprawiamy cebula, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, imbirem, dodajemy płatków owsianych, całość mieszamy i formujemy kuleczki (pulpeciki).
  2. W głębokiej patelni (wok lub jeśli nie macie garnek) trzeba zagotować przecier pomidorowy, dodać jabłko, morele, pokrojone w słupki marchewkę i paprykę oraz pulpety i gotujemy pół godziny na średnim ogniu (chyba że potrzebujecie bardziej miękkie warzywa).
  3. Pod koniec rozrabiamy w odrobinie wody mąkę ryżową i dodajemy do całości dla zagęszczenia sosu.
  4. Ja pod koniec odjęłam porcję dla Kuby, nam troszeczkę posoliłam i oddałam sosu sojowego.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz