29 września 2019
Indyk w sosie słodko kwaśnym
Od razu uprzedzę, bo to przepis dla tych najmniejszych i dla dużych, dlatego brak w nim soli. My dodajemy sobie jej na samym końcu. Jeśli nie macie w domu maluszka po prostu dodajcie jej do mięsa i potem troszkę do sosu. Przepis jest idealny do metody BLW karmienia dzieci, lub też tradycyjnego rozszerzania diety. Nie zawiera cukru, zamiast tego słodycz idzie z jabłka i moreli. Możecie śmiało to jeść na detoxie cukrowym.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia indyka w sosie słodko kwaśnym:
- 500 g zmielonego fileta z indyka (mieliłam w maszynce)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 200 ml domowego przecieru pomidorowego (można użyć kupnej pasaty)
- 1 jabłko pokrojone w drobną kosteczkę
- 5 moreli wcześniej 15 minut namoczonych w wodzie i pokrojonych w drobna kosteczkę
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka cebuli suszonej
- 1 duża papryka
- 4 marchewki (u mnie dość małe)
- 1 czubata łyżka mąki ryżowej
- 2 cm imbiru startego na tarce
- odrobina pieprzu
Sposób przyrządzenia indyka w sosie słodko kwaśnym:
- Zmielone mięso doprawiamy cebula, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, imbirem, dodajemy płatków owsianych, całość mieszamy i formujemy kuleczki (pulpeciki).
- W głębokiej patelni (wok lub jeśli nie macie garnek) trzeba zagotować przecier pomidorowy, dodać jabłko, morele, pokrojone w słupki marchewkę i paprykę oraz pulpety i gotujemy pół godziny na średnim ogniu (chyba że potrzebujecie bardziej miękkie warzywa).
- Pod koniec rozrabiamy w odrobinie wody mąkę ryżową i dodajemy do całości dla zagęszczenia sosu.
- Ja pod koniec odjęłam porcję dla Kuby, nam troszeczkę posoliłam i oddałam sosu sojowego.