Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

Sernikobrownie z wiśniami

Składniki potrzebne do przygotowania sernikobrownie z wiśniami:


✔️masa brownie :
▪️4 jajka 
▪️4 tabliczki gorzkiej czekolady 70% po 100g 
▪️250 g mąki pszennej lub orkiszowej
▪️200 g miękkiego masła 
▪️200 g cukru pudru

✔️masa serowa
▪️500 g serka mascarpone w temp pokojowej
▪️4 jajka w tem pokojowej
▪️500 g serka homogenizowanego naturalnego (u nas bez cukru marki Pilos) 
▪️4 łyżki mąki
▪️opcjonalnie ziarna z laski wanilii 
▪️pół szklanki drobnego cukru (jeśli wolisz słodsze ciasta dodaj 3/4 szklanki) 

✔️wiśnie

Sposób przyrządzenia sernikobrownie z wiśniami:

  1. Czekoladę rozpuszczamy (poczekać czekoladę na małe kawałki rozpuść w rondelku, poczekaj aż nieco przestygnie).
  2. Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy jajek, znów ubijamy na gładką masę.
  3. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy na gładką masę, dodajmy mąki w trzech porcjach za każdym razem dokładnie miksując.
  4. Masę przekładamy do blaszki (u mnie 20×30 cm). 
  5. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy ze sobą dokładnie na jednolitą masę. Przekładamy na ciemną masę.
  6. Ja zostawiłam sobie nieco masy czekoladowej i zrobiłam z niej „maziaje” na masie serowej.
  7. Na wierzch ciasta układamy mrożone wiśnie. 
  8. Pieczemy w 170 stopniach 80 minut. 
  9. Ciasto powinno ostygnąć przed krojeniem. Najlepsze jest na drugi dzień -masa czekoladowa robi się wtedy mokra. Polecam robić dzień przed planowanym podaniem ! 

[mailerlite_form form_id=1]

Zostaw komentarz