Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

Sernikobrownie z wiśniami

Składniki potrzebne do przygotowania sernikobrownie z wiśniami:


✔️masa brownie :
▪️4 jajka 
▪️4 tabliczki gorzkiej czekolady 70% po 100g 
▪️250 g mąki pszennej lub orkiszowej
▪️200 g miękkiego masła 
▪️200 g cukru pudru

✔️masa serowa
▪️500 g serka mascarpone w temp pokojowej
▪️4 jajka w tem pokojowej
▪️500 g serka homogenizowanego naturalnego (u nas bez cukru marki Pilos) 
▪️4 łyżki mąki
▪️opcjonalnie ziarna z laski wanilii 
▪️pół szklanki drobnego cukru (jeśli wolisz słodsze ciasta dodaj 3/4 szklanki) 

✔️wiśnie

Sposób przyrządzenia sernikobrownie z wiśniami:

  1. Czekoladę rozpuszczamy (poczekać czekoladę na małe kawałki rozpuść w rondelku, poczekaj aż nieco przestygnie).
  2. Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy jajek, znów ubijamy na gładką masę.
  3. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy na gładką masę, dodajmy mąki w trzech porcjach za każdym razem dokładnie miksując.
  4. Masę przekładamy do blaszki (u mnie 20×30 cm). 
  5. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy ze sobą dokładnie na jednolitą masę. Przekładamy na ciemną masę.
  6. Ja zostawiłam sobie nieco masy czekoladowej i zrobiłam z niej „maziaje” na masie serowej.
  7. Na wierzch ciasta układamy mrożone wiśnie. 
  8. Pieczemy w 170 stopniach 80 minut. 
  9. Ciasto powinno ostygnąć przed krojeniem. Najlepsze jest na drugi dzień -masa czekoladowa robi się wtedy mokra. Polecam robić dzień przed planowanym podaniem ! 

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz