14 grudnia 2021
Sernikobrownie z wiśniami
Składniki potrzebne do przygotowania sernikobrownie z wiśniami:
✔️masa brownie :
▪️4 jajka
▪️4 tabliczki gorzkiej czekolady 70% po 100g
▪️250 g mąki pszennej lub orkiszowej
▪️200 g miękkiego masła
▪️200 g cukru pudru
✔️masa serowa
▪️500 g serka mascarpone w temp pokojowej
▪️4 jajka w tem pokojowej
▪️500 g serka homogenizowanego naturalnego (u nas bez cukru marki Pilos)
▪️4 łyżki mąki
▪️opcjonalnie ziarna z laski wanilii
▪️pół szklanki drobnego cukru (jeśli wolisz słodsze ciasta dodaj 3/4 szklanki)
✔️wiśnie
Sposób przyrządzenia sernikobrownie z wiśniami:
- Czekoladę rozpuszczamy (poczekać czekoladę na małe kawałki rozpuść w rondelku, poczekaj aż nieco przestygnie).
- Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy jajek, znów ubijamy na gładką masę.
- Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy na gładką masę, dodajmy mąki w trzech porcjach za każdym razem dokładnie miksując.
- Masę przekładamy do blaszki (u mnie 20×30 cm).
- Wszystkie składniki masy serowej miksujemy ze sobą dokładnie na jednolitą masę. Przekładamy na ciemną masę.
- Ja zostawiłam sobie nieco masy czekoladowej i zrobiłam z niej „maziaje” na masie serowej.
- Na wierzch ciasta układamy mrożone wiśnie.
- Pieczemy w 170 stopniach 80 minut.
- Ciasto powinno ostygnąć przed krojeniem. Najlepsze jest na drugi dzień -masa czekoladowa robi się wtedy mokra. Polecam robić dzień przed planowanym podaniem !
Pingback:Adwentowe prezenty 2021 – Dziękuję Było Pyszne – blog kulinarny, przepisy BLW, dom, rodzina