Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne frytki z batatów

Frytki z batata

Dziś szybki przepis na naprawdę szybki obiad. Bez mięsa, ale serio bataty są bardzo pożywne. Frytki nie brzmią zbyt zdrowo, chyba, że je upieczecie! Polecam. A jeśli chodzi o podanie uważam, że najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym albo jakimś delikatniejszym jogurtowym. Miętowy też będzie się wybornie komponował. Zrobicie raz, a frytki z batata będą do was na obiad wracały jak bumerang. Oczywiście jeśli macie chęć frytki z batata mogą być podane jako dodatek do obiadu.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia frytek z batatów:

  • 2 średnie bataty
  • pół opakowania suszonej (nie prażonej! cebulki tj ok 2 łyżek
  • sól
  • papryka słodka mielona 3/4 łyżeczki
  • oliwa z oliwek około 3 łyżki

Sposób przyrządzenia frytek z batatów:

  1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na kawałki przypominające frytki (polecam użyć ostrego noża, bo bataty są twardsze niż tradycyjne ziemniaki).
  2. Pokrojone bataty przekładamy do miski, solimy, dodajemy papryki, cebulki i polewamy oliwą z oliwek. Całość dokładnie mieszamy tak aby wszystkie frytki były oblepione przyprawami i oliwa.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, funkcja termoobieg, pieczemy około 15 minut!
  4. Uwaga to jest opcja jeśli chcecie przyrumienione frytki na zewnątrz i fajnie chrupiące!
  5. Jeśli maja myć miękkie użyjcie funkcji góra doł i pieczecie 15-17 minut. Jeśli chodzi o pieczenie w funkcji termoobieg musicie wyczuć swój piekarnik – frytki z batatow robiłam na kilku piekarnikach i czas się skracał/wydłużał w zależności od sprzętu. Ale nigdy nie było to krócej niż 13 minut i nie dłużej niż 20.
Dziękuję Było Pyszne frytki z batatów

[mailerlite_form form_id=1]

Zostaw komentarz