Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne frytki z batatów

Frytki z batata

Dziś szybki przepis na naprawdę szybki obiad. Bez mięsa, ale serio bataty są bardzo pożywne. Frytki nie brzmią zbyt zdrowo, chyba, że je upieczecie! Polecam. A jeśli chodzi o podanie uważam, że najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym albo jakimś delikatniejszym jogurtowym. Miętowy też będzie się wybornie komponował. Zrobicie raz, a frytki z batata będą do was na obiad wracały jak bumerang. Oczywiście jeśli macie chęć frytki z batata mogą być podane jako dodatek do obiadu.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia frytek z batatów:

  • 2 średnie bataty
  • pół opakowania suszonej (nie prażonej! cebulki tj ok 2 łyżek
  • sól
  • papryka słodka mielona 3/4 łyżeczki
  • oliwa z oliwek około 3 łyżki

Sposób przyrządzenia frytek z batatów:

  1. Bataty obieramy ze skórki, kroimy na kawałki przypominające frytki (polecam użyć ostrego noża, bo bataty są twardsze niż tradycyjne ziemniaki).
  2. Pokrojone bataty przekładamy do miski, solimy, dodajemy papryki, cebulki i polewamy oliwą z oliwek. Całość dokładnie mieszamy tak aby wszystkie frytki były oblepione przyprawami i oliwa.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, funkcja termoobieg, pieczemy około 15 minut!
  4. Uwaga to jest opcja jeśli chcecie przyrumienione frytki na zewnątrz i fajnie chrupiące!
  5. Jeśli maja myć miękkie użyjcie funkcji góra doł i pieczecie 15-17 minut. Jeśli chodzi o pieczenie w funkcji termoobieg musicie wyczuć swój piekarnik – frytki z batatow robiłam na kilku piekarnikach i czas się skracał/wydłużał w zależności od sprzętu. Ale nigdy nie było to krócej niż 13 minut i nie dłużej niż 20.
Dziękuję Było Pyszne frytki z batatów


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz