17 stycznia 2019
Frytki z batata
Dziś szybki przepis na naprawdę szybki obiad. Bez mięsa, ale serio bataty są bardzo pożywne. Frytki nie brzmią zbyt zdrowo, chyba, że je upieczecie! Polecam. A jeśli chodzi o podanie uważam, że najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym albo jakimś delikatniejszym jogurtowym. Miętowy też będzie się wybornie komponował. Zrobicie raz, a frytki z batata będą do was na obiad wracały jak bumerang. Oczywiście jeśli macie chęć frytki z batata mogą być podane jako dodatek do obiadu.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia frytek z batatów:
- 2 średnie bataty
- pół opakowania suszonej (nie prażonej! cebulki tj ok 2 łyżek
- sól
- papryka słodka mielona 3/4 łyżeczki
- oliwa z oliwek około 3 łyżki
Sposób przyrządzenia frytek z batatów:
- Bataty obieramy ze skórki, kroimy na kawałki przypominające frytki (polecam użyć ostrego noża, bo bataty są twardsze niż tradycyjne ziemniaki).
- Pokrojone bataty przekładamy do miski, solimy, dodajemy papryki, cebulki i polewamy oliwą z oliwek. Całość dokładnie mieszamy tak aby wszystkie frytki były oblepione przyprawami i oliwa.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, funkcja termoobieg, pieczemy około 15 minut!
- Uwaga to jest opcja jeśli chcecie przyrumienione frytki na zewnątrz i fajnie chrupiące!
- Jeśli maja myć miękkie użyjcie funkcji góra doł i pieczecie 15-17 minut. Jeśli chodzi o pieczenie w funkcji termoobieg musicie wyczuć swój piekarnik – frytki z batatow robiłam na kilku piekarnikach i czas się skracał/wydłużał w zależności od sprzętu. Ale nigdy nie było to krócej niż 13 minut i nie dłużej niż 20.
