14 marca 2019
Pieczone kotlety mielone
Kotlety mielone raczej nie kojarzą się nikomu z jakimś zdrowym daniem. Jednak jeśli zamiast smażyć je upieczecie a do środka dodacie np. imbiru (który przyspiesza metabolizm) to zaczyna się z tego robić inna bajka! Takie pieczone kotlety mielone to też dobro dla dzieciaków.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pieczonych kotletów mielonych:
- 400 g mięsa mielonego (u nas wołowe samodzielnie mielone z polędwicy, może być też indyk)
- 3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka startego imbiru
- 1 mała cukinia starta na tarce o dużych oczkach
- skórka starta z jednej limonki
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz mielony około pół łyżeczki
- orzechy laskowe mielone około 100 g
- szczypta soli
- 1 jajko
Sposób przyrządzenia pieczonych kotletów mielonych:
- Zmielone mięso mieszamy ze startą cukinią.
- Dodajemy posiekany czosnek, skórkę z limonki, starty świeży imbir, sól, pieprz, sos sojowy, jajko i całość dokładnie wyrabiamy.
- Formujemy małe kuleczki średnicy około 5 cm. Obtaczamy je w „mące” z orzechów laskowych. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 190 stopniach przez 40 minut. Funkcja piekarnika góra dół.