Kotlety mielone raczej nie kojarzą się nikomu z jakimś zdrowym daniem, jednak jeśli zamiast smażyć je upieczecie a do środka dodacie np imbiru (który przyspiesza metabolizm) to zaczyna się z tego robić inna bajka! Takie Pieczone kotlety mielone to też dobro dla dzieciaków.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego (u nas wołowe samodzielnie mielone z polędwicy, może być też indyk)
- 3 ząbki czosnku
- czubata łyżeczka startego imbiru
- 1 mała cukinia starta na tarce o dużych oczkach
- skórka starta z jednej limonki
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz mielony około pół łyżeczki
- orzechy laskowe mielone około 100 g
- szczypta soli
- jedno jajko
Sposób przyrządzenia:
Zmielone mięso mieszamy ze startą cukinią, dodajemy posiekany czosnek, skórkę z limonki, starty świeży imbir, sól,pieprz, sos sojowy, jajko i całość dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki średnicy około 5 cm. Obtaczamy je w „mące” z orzechów laskowych. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 190 stopniach przez 40 minut. Funkcja piekarnika góra dół.