Gdzie zjeść? I wypić? KLUB WINO Łódź
To był mój wielki błąd. Przyznaję się bez bicia. Choć przyznać się wstyd. To był mój pierwszy raz w KLUB WINO, dlatego z pełną odpowiedzialnością odpowiadam: Gdzie zjeść i wypić? KLUB WINO Łódź oczywiście! To niesamowite miejsce na mapie Łodzi, dokładnie na Piotrkowskiej 217, w którym możecie spotkać entuzjastów wina. Właściciel KLUB WINO, Michał Rutkowski, człowiek posiadający niezwykłą wiedzę na temat win i chyba nie przesadzę jak napiszę pałający do win uczuciem jest w stanie zarazić Was tym bakcylem. Z niesamowitą pasją i zaangażowaniem opowiada o każdym z trunków. Zrobiło to na mnie bardzo duże wrażenie.
Ale to jeszcze nic. O oprawę kulinarną dba uśmiechnięta szefowa kuchni Monika Kochanek. Miałam możliwość degustacji wiosennego menu jej autorstwa. Do tego niesamowicie dobrane wina do dań. Piękna oprawa. Stworzyło to świetną, wiosenną i świeżą całość.
Poniżej menu degustacyjne, wraz z cenami dań oraz wina jakie dobrano nam do posiłków
- Deska wędlin – 27 zł / Wino Blue Fish Riesling z Palatynatu w Niemczech
Chorizo, biała kiełbasa, pieczony boczek / konfitura z derenia / chrzan żurawinowy / pieczywo / masło z musztardą Dijon
- Śledź bałtycki -21 zł / Wino Die Weinmacher Riesling Spatlese z Palatynatu w Niemczech
Śledź bałtycki marynowany w syropie cebulowym z rokitnikiem / tarty chrzan / chipsy z chrzanu/ pieczywo / masło z musztardą dijon
- Wolno pieczona łopatka jagnięca – 45 zł
Polska jagnięcina / puree z marchewki z trawą cytrynową i czosnkiem / bób gotowany w mleku z miętą, prażony w owsie z masłem / salsa z mango i pomidorów z szałwią i miętą / sos własny z mango / czips z krochmalu
- Pierś z kaczki sous vide – 39 zł / Wino Ijalba Maturana tinta z Riojy w Hiszpanii
Pierś z kaczki marynowana w soku z czarnej porzeczki / babka ziemniaczana z kiszoną kapustą / sos z obu i ogórka z miętą / czips z boczku / puder z palonego pora
- Chałwowe parfait – 25 zł / Wino Sarocco Moscato d’Asti z Piemontu we Włoszech
Parfait z chałwą i wanilią / rabarbar karmelizowany w syropie z truskawek i wanilii / sezamek z jasnych i czarnych ziaren / oliwa z pachnotką
Ja osobiście zakochałam się w deserze i winie do niego dobranego (cuuudo!). Wino do tego stopnia mi zasmakowało, że od razu nabyłam butelkę – koszt około 60 zł. Warto. Warta uwagi jest też jagnięcina, która w połączeniu z salsą mango smakuje wybornie!
Dobrze, że w Łodzi są takie miejsca, które w taki piękny sposób propagują kulturę picia wina!