Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne Klub Wino

Gdzie zjeść? I wypić? KLUB WINO Łódź

To był mój wielki błąd. Przyznaję się bez bicia. Choć przyznać się wstyd. To był mój pierwszy raz w KLUB WINO, dlatego z pełną odpowiedzialnością odpowiadam: Gdzie zjeść i wypić? KLUB WINO Łódź oczywiście! To niesamowite miejsce na mapie Łodzi, dokładnie na Piotrkowskiej 217, w którym możecie spotkać entuzjastów wina. Właściciel KLUB WINO, Michał Rutkowski, człowiek posiadający niezwykłą wiedzę na temat win i chyba nie przesadzę jak napiszę pałający do win uczuciem jest w stanie zarazić Was tym bakcylem. Z niesamowitą pasją i zaangażowaniem opowiada o każdym z trunków. Zrobiło to na mnie bardzo duże wrażenie.

Ale to jeszcze nic. O oprawę kulinarną dba uśmiechnięta szefowa kuchni Monika Kochanek. Miałam możliwość degustacji wiosennego menu jej autorstwa. Do tego niesamowicie dobrane wina do dań. Piękna oprawa. Stworzyło to świetną, wiosenną i świeżą całość.

Poniżej menu degustacyjne, wraz z cenami dań oraz wina jakie dobrano nam do posiłków

  • Deska wędlin – 27 zł  /  Wino Blue Fish Riesling z Palatynatu w Niemczech

Chorizo, biała kiełbasa, pieczony boczek / konfitura z derenia / chrzan żurawinowy / pieczywo / masło z musztardą Dijon

  • Śledź bałtycki -21 zł / Wino  Die Weinmacher Riesling Spatlese z Palatynatu w Niemczech

Śledź bałtycki marynowany w syropie cebulowym z rokitnikiem / tarty chrzan / chipsy z chrzanu/ pieczywo / masło z musztardą dijon

  • Wolno pieczona łopatka jagnięca – 45 zł 

Polska jagnięcina / puree z marchewki z trawą cytrynową i czosnkiem / bób gotowany w mleku z miętą, prażony w owsie z masłem / salsa z mango i pomidorów z szałwią i miętą / sos własny z mango / czips z krochmalu

  • Pierś z kaczki sous vide – 39 zł / Wino Ijalba Maturana tinta z Riojy w Hiszpanii

Pierś z kaczki marynowana w soku z czarnej porzeczki / babka ziemniaczana z kiszoną kapustą / sos z obu i ogórka z miętą / czips z boczku / puder z palonego pora

  • Chałwowe parfait – 25 zł / Wino Sarocco Moscato d’Asti z Piemontu we Włoszech

Parfait z chałwą i wanilią / rabarbar karmelizowany w syropie z truskawek i wanilii / sezamek z jasnych i czarnych ziaren / oliwa z pachnotką

Ja osobiście zakochałam się w deserze i winie do niego dobranego (cuuudo!). Wino do tego stopnia mi zasmakowało, że od razu nabyłam butelkę – koszt około 60 zł. Warto. Warta uwagi jest też jagnięcina, która w połączeniu z salsą mango smakuje wybornie!

Dobrze, że w Łodzi są takie miejsca, które w taki piękny sposób propagują kulturę picia wina!


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz