12 listopada 2020
Gofry jaglane z bananem
Jeśli nie lubisz kaszy jaglanej, zalega Ci mąka jaglana i nie wiesz co z nią zrobić, albo wręcz przeciwnie – uwielbiasz jaglane produkty, ten przepis jest dla Ciebie. Z jakimi dodatkami je podać? U nas gofry weszły z serkiem naturalnym i owocem kaki. Zamiast serka z mleka krowiego możecie podać gofry z wegańską, kokosową śmietanką.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia gofrów jaglanych z bananem
- 2 bardzo dojrzałe banany
- pół szklanki mleka (u nas owsiane ale może być krowie)
- jajko (można pominąć, nie trzeba używać zastępnika)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- czubata szklanka mąki jaglanej
- 1/5 szklanki tłuszczu (np. olej rzepakowy, kokosowy)
Sposób przyrządzenia gofrów jaglanych z bananem:
- Banana rozgniatamy, dodajmy pozostałe składniki, dobrze mieszamy.
- Masa powinna być dość gęsta.
- Gofrownicę dobrze rozgrzewamy.
- Wylewamy po łyżce-dwóch ciasta i pieczemy 3-4 minuty. My robimy małe gofry. Przy gofrach zajmujących cała gofrownicę czas pieczenia nieco się wydłuży.
- Studzimy na kratce (żeby gofry były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku).
Ania
Zaskakująco pyszne! Dzieci zachwycone 🙂