7 października 2020
Placki gruszkowe na maślance
Często robię placuszki na maślance, są wyjątkowo miękkie. Dodaję sezonowych produktów, świeżych owoców i posiłek gotowy, dla całej rodziny. Mamy jesień, więc pomyślałam, że tym razem wykorzystam słodką gruszkę i mamy placki gruszkowe. To co, jedziemy?
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia placków gruszkowych na maślance:
- 1 dojrzała gruszka
- 1/2 dojrzałego banana
- 1/3 szklanki Maślanki Mrągowskiej
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia placków gruszkowych na maślance:
- Gruszkę i banana rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy maślankę, jajko i olej, całość dokładnie mieszamy.
- Dodajemy mąkę i mieszamy. Powinniśmy otrzymać konsystencję gęstej śmietany.
- Smażymy po minucie z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni.